X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
02/01/2018 |  08:50 | Izvor: RTRS

Pametna četkica za zube detektuje srčane problem

Španski naučnici rade na razvoju pametne četkice za zube koja će biti u stanju da detektuje rane znake određenih zdravstvenih problema i da spriječi preuranjenu smrt od srčanih bolesti, pišu britanski mediji.
Pasta za zube (Foto: Thinkstock) -
Pasta za zube (Foto: Thinkstock)

Oni su razvili pametnu četkicu za zube koja prikuplja podatke iz pljuvačke i precizno detektuje promjene u organizmu koje upućuju na potencijalno zatajenje srca (srčanu insuficijenciju).

"Uz informacije o broju otkucaja srca, krvnom pritisku i uz biološke uzorke iz pljuvačke biće moguće spriječiti razvoj opasnih bolesti i pacijentima pomoći da vode računa o svom zdravlju. Na ovom projektu sarađujem sa jednom od vodećih tehnoloških kompanija. Zasad je uređaj tehnički i dizajnerski dovršen, ali držimo ga u tajnosti dok sve pojedinosti ne budu savršene", rekao je za Tajms kardiolog Alvaro Marko del Kastiljo.

Španski ljekar i njegove kolege vjeruju da će, ako njihov izum zaživi, korišćenje takve četkice postati rutinska metoda zahvaljujući kojoj će svakodnevno moći da se dobijaju važne informacije o zdravstvenom stanju pojedinca.

U Velikoj Britaniji godišnje od srčanog udara strada oko 200.000 ljudi, a od njegovih posljedica umre 70.000.

Znakovi da je riječ o mogućem srčanom udaru su osjećaj mučnine, hladan znoj i ošamućenost. Kod muškaraca je najčešći znak upozorenja bol u predjelu grudnog koša, dok žene češće imaju simptome kratkog daha, mučnine i bolne vilice.

Za vrijeme srčanog udara krvni ugrušak blokira protok krvi kroz koronarne arterije ili krvne sudove, koje hrane krvlju srčani mišić, pri čemu se u pljuvački povećava nivo natrijuma. Mjerenje njegovog nivoa uz pomoć pametne četkice za zube omogućilo bi ljekarima da na vrijeme dijagnostifikuju problem i pokušaju da spriječe posljedice, tvrde naučnici.

Istovremeno se sprovode testiranja koja bi pametnoj četkici omogućila praćenje krvnog pritiska i nivoa kiseonika u krvi.

Isti tim naučnika pomogao je Del Kastilju u izradi "pametne majice", koja prati vitalne znakove kod pacijenata.

Izvor: Agencije