latinica  ћирилица
02/01/2018 |  14:58 ⇒ 18:28 | Autor: RTRS

Eparhija zahumsko-hercegovačka obilježava krsnu slavu (VIDEO)

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i vladika Grigorije, danas obilježavaju krsnu slavu Svetog Ignjatija Antiohijskog bogonosca. Ujedno, danas se proslavljaju Sveti arhiepiskop Danilo Humski i Sv.Јovan Kronštatski. Arhijerejska liturgija služena je u obnovljenom Manastiru Svetog Petra i Pavla, kod Trebinja.
Slava eparhije zahumsko-hercegovačke - Foto: RTRS
Slava eparhije zahumsko-hercegovačkeFoto: RTRS

Svetitelji, Ignjatije na samom početku hrišćanstva, Danilo Humski iz četrnaestog vijeka, i Sv.Јovan Kronštatski, s kraja devetnaestog i početka dvadesetog vijeka, veoma su važni za pravoslavlje. Tim povodom, brojni vjernici došli su u Petro-Pavlov manastir. Hram Sv.Pavla, iz četvrtog vijeka, u izvornom obliku, obnovljen je 2007.godine.

"Poseban dan. Drago mi je što je i slava vladike Grigorija i što smo došli jutros", rekla je Јelena Јovanović.

"Danas je i Sveti Јovan Kronštadski. Imao sam priliku da posjetim njegov grob u Sankt Peterburgu, njegovu crkvu i njegove mošti", dodao je Momo Parežanin.

Uz Ignjatija Bogonosca, posebnu važnost za Hercegovinu ima arhiepiskop Danilo Humski. Bio je jedanaesti srpski arhiepsikop, a tron je zauzimao polovinom četrnaestog vijeka.

"Sveti Ignjatije i Sveti Danilo Humski, koji je bio arhiepsikop, bio je Hercegovac i i zato ga mi posebno slavimo", izjavio je iguman Manastira Žitomislić arhimandrit Danilo.

Kada je čovjek svetitelj, on je i pobjednik, rekao je vladika Grigorije. Svetitelji nose svjetlost, a njen zračak može da raznese mnogo tame, i važno je da takva svjetlost obasja ljude oko Božića.

"Danas bih volio da sve ljude obasja svjetlost bogopoznanja. I to što sam govorio, svjetlost koja nas miluje, snažna svjetlost koja spaljuje trnje naših sagrešenja", istakao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Arhijerejsku liturgiju sasluživao je i umirovljeni vladika Atanasije, u prisustvu više sveštenika, brojnih vjernika, zvanica, čelnika Grada Trebinja i predstavnika institucija.