latinica  ћирилица
02/01/2018 |  15:51 ⇒ 03/01/2018 | 10:02 | Autor: RTRS

Srpska jedina u BiH u Novu godinu ušla sa usvojenim budžetom (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske jedini je Parlament u BiH koji je u novu godinu ušao sa usvojenim budžetom. Predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović izjavio je za Srnu da je riječ o najefikasnijoj zakonodavnoj instituciji u BiH i okruženju, po broju usvojenih zakonskih akata. Izdvajamo najvažnije!
Parlament Srpske - Foto: RTRS
Parlament SrpskeFoto: RTRS

53 zakona i 59 tematskih cjelina. Ovo je rezultat 11 skupštinskih zasjedanja. Najvažniji akti - budžet za sljedeću godinu i Program ekonomskih reformi do 2020. godine doneseni su još polovinom decembra. Tako je Parlament Srpske prvi i jedini u BiH, koji je u novu godinu ušao sa ključnim ekonomskim dokumentima. 

"Mnogo je važnije da su budžet Srpske i ekonomska politika usvojene na vrijeme i da se nije išlo na privremeno finansiranje. Opozicija nije u pravu kada tvrdi da su procedure prekršene", rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović. 

Јedini Zakon koji je ujedinio dva bloka bio je - o Fondu solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu. Zakonsko rješenje, koje je u skupštinsku proceduru uputio predsjednik Republike, najmlađima koji ne mogu dobiti potrebnu zdravstvenu zaštitu u domaćim, i ustanovama sa kojima Fond ima ugovor, omogućiće liječenje u inostranim zdravstvenim centrima.

"Ono što smo učinili jeste da smo obavezali Budžet Republike Srpske i budžete opština da izdvajaju jedan procenat sredstava svojih prihoda, kako bude rastao budžet rašće i prihodi. Obavezali smo da prilikom nabavke službenih automobila u javnom sektoru pet odsto mora da se plati u Fond", istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

A na prijedlog predsjednice Vlade, skupština je usvojila Zakon o dječijoj zaštiti. Materinski dodatak od 405 KM za sve nezaposlene majke, 12 do 18 mjeseci, nova je zakonska obaveza. 

"Uvođenje materinskog dodatka je prijedlog predsjednice Vlade Republike Srpske, koja je kao žena i majka prepoznala osjetivost. Iznaći ćemo sredstva”", izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

Prodaja Rudnika željezne rude Ljubija ostaće upamćena kao jedina tačka, u kojoj nije bilo saglasnosti vladajuće koalicije. Izostala je podrška DNS-a, zbog čega odluka o prodaji nije usvojena, pa će akcije Ljubije na berzu. 

"Šteta je što prošle godine nije iskorišćena dobra ponuda i ostvarena prodaja za 157 miliona KM, što bi po vrijednosti bila treća privatizaciona transakcija, nakon 'Telekoma Srpske' i naftne industrije", naglasio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Značajna je Rezolucija parlamenta, kojom se suprotstavila knjiženju kasarne Veliki Žep, u Han Pijesku, na BiH. Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti, Republika Srpska budući status koordinisaće sa Srbijom, i ostaće neutralna do eventualnog referenduma.