latinica  ћирилица
02/01/2018 |  16:46 | Autor: RTRS

Dezinformacije Prištine o upotrebi pozivnog broja +383

Cilj najnovijih dezinformacija Prištine o navodnoj univerzalnoj upotrebi pozivnog broja +383 jeste stvaranje nespokojstva i unošenje zabune među građane Srbije na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM) -
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM)

Iz Kancelarije ističu da će se telefonski saobraćaj između centralne Srbije i Kosova i Metohije i dalje odvijati prema domaćim tarifima, kao i da za pozive u okviru fiksne i mobilne telefonije "Telekoma Srbija" neće biti potrebno birati kod +383, uprkos politički motivisanim izjavama iz Prištine.

"Na teritoriji Srbije nastaviće da funkcioniše jedinstven telekomunikacioni sistem, od Horgoša do Dragaša, i korisnici usluga kompanije `MTS` nastaviće da pozivaju centralnu Srbiju na isti način kako su to činili do sada, i obrnuto", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će Beograd poštovati dogovore postignute u Briselu, uključujući i Sporazum o telekomunikacijama, ali neće dozvoliti naknadno upisivanje sadržaja u taj sporazum, niti njegovu zlonamjernu interpretaciju na štetu srpskog naroda u pokrajini i interesa Srbije.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsjećaju da nije riječ o pozivnom broju za samoproglašeno Kosovo, već za autonomnu pokrajinu, teritorijalnu oblast u okviru Srbije, što se može vidjeti i iz pisma koje je Srbija poslala Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji u kojem se navodi da se pozivni broj ustupa za teritorijalnu oblast Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Prištinski mediji objavili su da će pozivni brojevi Srbije /+381/, Slovenije /+386/ i Monaka /+377/, koje su telefonski fiksni i mobilni operateri na samoproglašenom Kosovu koristili do sada, biti ukinuti do juna.

Radio-televizija Kosovo na srpskom jeziku prenosi da je Regulatorno tijelo za elektronske i poštanske komunikacije saopštilo da "u 2018. godini neće biti međunarodnih telefonskih operatera na Kosovu, jer će ono imati samo svoj pozivni broj +383".

Izvor: SRNA