latinica  ћирилица
02/01/2018 |  18:07 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Srbija svoju poljoprivredu razvija primjenom novih tehnologija (VIDEO)

Srbija svoju poljoprivredu razvija primjenom novih tehnologija. Uz podršku Evropske unije, projektom Instituta "Biosens" iz Novog Sada, poljoprivrednici imaju bolji uvid u stanje usjeva, kvalitet zemljišta i meteorološke podatke. Srbija, jedina van Evropske unije, ima besplatan pristup svim podacima programa Sentinel, za satelitsko snimanje Zemlje.
Srbija - poljoprivreda - Foto: RTRS
Srbija - poljoprivredaFoto: RTRS

Grupa naučnika projektom "Antares" najboljim u konkurenciji 200 organizacija iz cijele Evrope obezbijedila je 28 miliona evra.14 miliona evra su bespovratna sredstva Evropske unije, a druga polovina nacionalno sufinansiranje.

U digitalnom katastru se biraju parcele i formira digitalno imanje.Zatim se na parcele unose kulture koje mogu i da se dijele ako jedan usjev nije na cijeloj površini. Poljoprivrednicima omogućuje racionalnije planiranje i efikasniju proizvodnju. Vlastima u zemlji sa 3,5 miliona hektara obradive površine digitalna knjiga polja koristi pri izradi pravovremenih mjere agrarne politike. 

"Izgradnja nove zgrade instituta u kampusu Univerziteta u Novom Sadu uz nabavku najsavremenije naučnoistraživačke opreme svrstava Biosens u Evropske centre naučne izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i bezbjednosti hrane", rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu,šumarstvo i vodoprivredu Vuk Radojević.

Institut je najuspješniji učesnik iz Srbije u FP7 programu i Horizontu 2020 sa 10 miliona evra bespovratnih investicija, a do sada je omogućio i 1,7 miliona evra bespovratnih investicija u 13 malih i srednjih preduzeća.

Srbija je, uz ove projekte, počela koristiti i predpristupna bespovratna sredstva Evropske unije IPARD fondova.