X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
02/01/2018 |  20:49 | Izvor: RTRS

Orah, ključ za skidanje kilograma i snižavanje holesterola?

Uvreženo je mišljenje da orasi sadrže mnogo masnoća, ali bi jedno novije istraživanje moglo to da promjeni. Naime, ishrana bogata nezasićenim mastima, kakva se upravo nalaze u orasima, ima isti ili sličan uticaj na gubljenje težine kao i dijeta bez masnoća.
Brazilski orah - Foto: Novosti.rs
Brazilski orahFoto: Novosti.rs

Istraživanje doktorke Šeril Rok, sa Univerziteta Kalifornije, došlo je do zaključka da ishrana koja sadrži orahe pozitivno utiče na nivoe holestoreola u organizmu.

"Јedno od iznenađujućih otkrića ove studije je to da, i pored toga što su orasi bogati mastima i imaju dosta kalorija, dijete bogate orasima bi se po skinutim kilogramima mogle izjednačiti sa dijetama sa smanjenim unosom masnoća", kaže Rok.

"Imajući u vidu rezultate do kojih smo došli, kao i prethodno poručavanje uticaja oraha na zdravlje srca i težinu, moglo bi se reći da bi šaka oraha dnevno bila od koristi", dodaje ona.

Doktorka Rok je nadgledala grupu od 245 gojaznih žena, koje su učestvovale u programu skidanja kilaže. Njima su bile propisane tri različite dijete.

Јedna je uključivala hranu koja sadrži manje masnoća, a više ugljenih hidrata. Druga je bila orijentisana na ishranu koja sa manje ugljenih hidrata, a više masti, dok je treća je uključivala konzumaciju oraha, i sadržala više masti i manje ugljenih hidrata.

Posle šest mjeseci, žene iz treće grupe ostvarile su sličan gubitak kilograma kao i one iz ostalih grupa, ali im se nivo lošeg holesterola snizio, dok je nivo dobrog holesterola porastao.

"Iako su orasi bogati mastima i kalorijama, treća dijeta se pokazala jednako uspešnom. Ispostavilo se kao da su žene na toj dijeti jele manje masnoće. Ne samo da su od smršale, već im se nivo holesterola snizio", zaključuje autorka istraživanja.

Doktorka Šeril Rok veruje da je to rezultat povećanog unosa polinezasićenih masti koje se nalaze u orasima.

Izvor: B92, bodyandsoul.com.au