X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
03/01/2018 |  09:11 | Izvor: RTRS

Klimatske promjene prijete čokoladi

Naučnici upozoravaju da bi biljka kakaovac mogla da izumre u naredne 32 godine, jer bi rastuće temperature mogle da unište neophodne uslove za razvoj te biljke.
Drvo kakaoa - Foto: ilustracija
Drvo kakaoaFoto: ilustracija

Klimatske promjene ugrozile su i samo postojanje čokolade. Prema podacima američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, porast temperature od 2,1 stepena mogao bi da ostavi čovječanstvo bez čokolade do 2050. godine.

Obala Slonovače i Gana, dva najveća izvoznika kakaoa, imaju neophodne klimatske uslove za rast i uspijevanje kakaovca, uključujući i odgovarajući nivo vlažnosti i temperaturu. Porast temperature će dovesti do gubitka vlage u zemlji i uništavanja industrije čokolade.

Zabrinuti farmeri traže alternativu za preseljenje proizvodnje kakaoa na brdovitiji teren, što, prema naučnicima, može da uništi ekosisteme koji već pate od krčenja šuma i nedozvoljene poljoprivrede.

Dag Hokins iz londonske istraživačke kuće “Hardman agrobiznis“ izjavio je za “Mejl onlajn“ da je problem što se metode za uzgoj kakaoa stotinama godina nisu promijenile.

“Za razliku od drugih drvenastih kultura koje su imale koristi od razvoja modernih, visoko prinosnih sorti i tehnike upravljanja kulturama za ostvarivanje svog genetskog potencijala, više od 90 odsto globalne proizvodnje kakaoa proizvode mali proizvođači na farmama sa nemodernizovanim materijalom za sjetvu.“

Naučnici sa Univerziteta u Berkliju u Kaliforniji udružili su se sa poznatim američkim proizvođačem konditorskih proizvoda “Mars“ radi sprečavanja mogućeg uticaja na proizvodnju čokolade. Koristeći specijalnu tehnologiju za uređivanje gena oni će možda moći da razviju kakaovac sposoban da preživi u suvljim uslovima.

Izvor: Sputnjik