latinica  ћирилица
04/01/2018 |  09:25 ⇒ 10:14 | Autor: RTRS

Izložba djela najvećeg srpskog vajara, od 8. januara u Banjaluci

Opus Sretena Sojanovića, jednog od najvećih srpskih vajara svih vremena, biće postavljen u galeriji Akademije nauka i umjetnosti (ANURS) u Banjaluci, na izložbi "Skulpture i crteži", koja će biti otvorena u ponedjeljak, 8. januara.
Postavka jednog od najvećih srpskih vajara uskoro u Banjaluci - Foto: nezavisne novine
Postavka jednog od najvećih srpskih vajara uskoro u BanjaluciFoto: nezavisne novine

"Na izložbi će se naći opus Sretena Stojanovića iz različitih perioda njegovog stvaralaštva, od portreta njegove majke iz 1919. godine, do njegovog poznog perioda iz pedesetih godina prošlog vijeka, kao i portret Njegoša. Biće izloženi i brojni tekstovi među kojima i ovaj u kojem Ivo Andrić govori o ogromnom talentu Stojanovića", najavio je akademik Milivoje Unković, kustos izložbe.

Sreten Stojanović je rođen 1898. godine u čuvenoj prijedorskoj porodici, koja je dala tri generacije pravoslavnih sveštenika, a potom i narodnog heroja Mladena Stojanovića njegovog, dvije godine starijeg brata. Školovao se na prestižnim akademijama u Beču i Parizu, ali prije toga i robijao kao pripadnik Mlade Bosne i poznanik Gavrila Principa. Učestvovao je u oba svjetska rata i družio se s Miletom Milunovićem, Petrom Lubardom, Ivom Andrićem, Dobricom Ćosićem, Mustafom Golubićem, Zukom DŽumhurom. Bio je narodni poslanik, rektor Likovne akademije, likovni kritičar i akademik. Preminuo je u Beogradu 1960. godine.

Osim ANURS - a, izložbu je realizovao i Odbor za obilježavanje Dana Republike Srpske. 

Izvor: Nezavisne novine