X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
04/01/2018 |  10:03 | Izvor: RTRS

Novo otkriće: Namirnice koje obnavljaju pluća bivših pušača

Ishrana bogata paradajzom i voćem donosi niz zdravstvenih koristi, od smanjenja rizika za rak kože do jačanja imunološkog sistema. Po novoj studiji, te namirnice mogu i da obnove funkciju pluća bivšim pušačima.
Paradajz (foto: LoggaWiggler/Pixabay.com) -
Paradajz (foto: LoggaWiggler/Pixabay.com)

Svake godine otprilike 55 odsto pušača pokuša da prestane sa pušenjem. Prestanak pušenja dramatično smanjuje rizik od plućnih bolesti, od hronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) do raka.

Zdravlje pluća nakon prestanka pušenja tema je koja izaziva veliki interes među bivšim pušačima i zdravstvenim profesionalcima.

Pluća počinju da zacjeljuju odmah nakon gašenja zadnje cigarete, ali proces potpunog oporavka je spor i može da traje godinama. Dodatno, prestanak pušenja ne briše u potpunosti rizik razvoja bolesti povezanih s pušenjem.

Drugi faktor koji treba uzeti u obzir jeste činjenica da pluća potpuno sazrijevaju između 20. i 25. godine, a nakon 35. funkcija pluća polako počinje da slabi i disanje postepeno postaje sve teže. To se događa jer mišići s godinama gube elastičnost, a alveole svoj oblik.

Istraživanje naučnika iz škole javnog zdravlja Džon Hopkins u Baltimoru pokazalo je da ishrana bogata paradajzom i voćem, posebno jabukama, smanjuje i rizik KOPB-a bivšim pušačima, istovremeno i usporava prirodno slabljenje funkcije pluća. Ovo drugo važi i za osobe koje nikada nisu pušile.

Magični broj je, kako naučnici tvrde, dva paradajza i tri svježe voćke dnevno.

Izvor: B92