latinica  ћирилица
04/01/2018 |  10:11 ⇒ 13:01 | Autor: RTRS

Sproveden projekat "Podrška zapošljavanju i samozapošljavanju marginalizovanih grupa" (VIDEO)

U Milićima je sproveden projekat "Podrška zapošljavanju i samozapošljavanju marginalizovanih grupa" u okviru kojeg je za ovu kategoriju stanovništva organizovana obuka za rad na računarima.
Ljubo Milašević - Foto: RTRS
Ljubo MilaševićFoto: RTRS

Tridesetsedmogodišnji Ljubo Milašević je jedan od učesnika obuke. On od rođenja boluje od cerebralne paralize i, iako želi da radi, do sada nije imao posao. Obuka za rad na računarima će mu omogućiti da se lakše zaposli.

"Imali smo četiri faze obuke: Windows, Word, Excel i internet. Po završetku ove obuke nadam se zaposlenju, jer dugi niz godina osobe sa invaliditetom su na marginama društva i ne ukazuje nam se prilika kao i svim ljudima da dođemo do zaposlenja i da budemo korisni sebi i našem društvu", rekao je Milašević.

Razgovor sa Ljubom na sagovornike uvijek ostavlja jak utisak, jer je po prirodi, optimista i borac. On kaže da je vedar duh ključ uspjeha.

"Pozitivac i vedar duh to je, što kažu, što me vodi kroz život i daje mi dodatnu snagu svakim danom, da guram naprijed. To je formula za uspjeh", dodao je Milašević.

Porodica Ljubi pruža mnogo podrške kroz život, ali i im on uzvraća istom mjerom.

"Ne postoji ni jedan taman trenutak da bih rekla da je Ljubo bio negativan, da je bio pasivan, da je padao u neke depresije u neka stanja. (blic) On, jednostavno, na stvari gleda uvijek pozitivno. Za sve ima opravdanje. Јednostavno je takav", izjavila je Ljubina sesrea, Marina Erić.

Stručnjaci kažu da živimo u 21. vijeku i da je krajnje vrijeme da se stigme i stereotipi prevaziđu i da svima treba biti pružena jednaka šansa.

"Drugačiji ljudi imaju mnogo različitih kvaliteta, što je potrebno. Ako smo unificirani, po meni, ne možemo mnogo šta napraviti zato što smo svi isti, a kad smo različiti može se postići mnogo više", istakao je predsjednik Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju opštine Milić.

Obuka za rad na računarima je dio Projekta razvoja i saradnje u Regiji Birač koji finansira Vlada Kraljevine Holandije, a u okviru kojeg UNICEF podržava lokalne zajednice Bratunac, Milići, Srebrenica, Vlasenica i grad Zvornik u unapređenju sistema socijalne zaštite i inkluzije.