latinica  ћирилица
04/01/2018 |  11:18 | Autor: RTRS

Јemen- Tokom noći poginulo 48 osoba

U vazdušnim napadima koalicije predvođene vojskom Saudijske Arabije u posljednja 24 časa u jemenskoj pokrajini Hodeida poginulo je 48 osoba, saopštili su medicinski izvori.

Izvori navode da su avioni koalicije noćas izvršili devet napada na položaje šiitskih pobunjenika Huta u pokrajini u blizini Crvenog mora.

U napadima je poginulo 36 pobunjenika i 12 civila, prenosi AFP.

Sukobi između Huta, koje podržava Iran, i snaga jemenske Vlade predvođene predsjednikom Abedom Rabom Mansurom Hadijem, koga podržava Saudijska Arabija, pojačali su se u posljednjih nekoliko sedmica, što je dovelo do porasta broja civilnih žrtava.

Vojna alijansa je intervenisala kao podrška Hadijevoj Vladi u martu 2015. godine, nakon što su Huti preuzeli kontrolu nad jemenskom prijestonicom Sanom i većim dijelom Јemena.

Uprkos superiornosti koalicije kada je oružje u pitanju, pobunjenici i dalje kontrolišu glavni grad i veći dio teritorije na sjeveru zemlje.

Prema izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/, otkako se koalicija uključila u sukobe, u Јemenu je poginulo više od 8.750 ljudi.

Izvor: Srna