latinica  ћирилица
04/01/2018 |  11:48 | Autor: RTRS

Turska - Poslanik opozicije osuđen na 16 godina i osam mjeseci zatvora

Sud u Turskoj je osudio poslanika prokurdske opozicione Narodne demokratske stranke Idrisa Balukena na kaznu zatvora u trajanju od 16 godina i osam mjeseci po optužnici za terorizam, prenijeli su turski mediji.


Baluken je bio prvi optuženi koji je u zatvoru čekao suđenje prema optužbama za terorizam u okviru istrage sprovedene u novembru 2016. godine.

Turski poslanik je pušten na slobodu u januaru prošle godine, a ponovo je uhapšen mjesec dana kasnije.

Baluken i drugi uhapšeni članovi HDP, uključujući zamjenike lidera stranke, uglavnom su optuženi za povezanost sa Radničkom partijom Kurdistana /PKK/, militantnim grupom koja se sa turskim vlastima sukobi već decenijama.

Svi optuženi su negirali povezanost sa PKK.

Oko 150.000 ljudi je otpušteno ili suspendovano, dok oko 50.000 njih u zatočeništvu čeka suđenje, zbog učestvovanja u neuspjelom vojnom puču u Turskoj u julu 2016. godine.

Iz HDP je saopšteno da je 5.000 članova stranke uhapšeno nakon vojnog puča.
Grupe za ljudska prava i pojedini saveznici sa Zapada smatraju da je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan iskoristio puč protiv neistomišljenika u zemlji, iako vlasti tvrde da su kažnjavanja neophodna kako bi se osujetile prijetnje sa kojima se država suočava.

Izvor: Srna