latinica  ћирилица
04/01/2018 |  12:42 | Autor: RTRS

Hojt Јi: BiH potrebne izborne reforme i borba protiv korupcije

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Hoj Brajan Јi, izjavio je za N1 da za sada nema potrebe za "Dejtonom 2" o kojem se proteklih sedmica mnogo spekulisalo.
Hojt Јi - Foto: AP
Hojt ЈiFoto: AP

"Vidimo mogućnosti u BiH, očekuju nas izbori ove godine, postoji potreba da se BiH pozabavi reformom izbornog zakona. Mislim da bi fokus trebao biti na postizanju dogovora kako bi se u 2018. održali uspješni izbori. Smatramo i da sada nema potrebe za "Dejtonom 2", ali se vlast u BiH mora fokusirati na prioritete koji će dovesti do političkih i ekonomskih reformi, kao i na ubrzanju procesa evrointegracija BiH", ističe Hojt Јi.

Govoreći o bezbjdnosnim izazovima, naglasio je da opasnost od terorizma postoji u cijeloj Evropi i regiji, a ne samo u BiH. Ističe da je cilj američke administracije da se u BiH stvore snažne institucije za borbu protiv ove pojave. Konstatovao je da se, u prošlosti, više građana priključilo islamistima na Bliskom istoku, ali da se taj broj smanjio što, kako je istakao, ne znači da je nestao mogući izvor terorizma.

"Mislim da uz slabe institucije, uz puno mladih nezaposlenih uvijek postoji ta prijetnja. Moramo pomoći BiH da sprovede potrebne reforme. Tu su pravosudne institucije koje se moraju moći boriti protiv korupcije. To je nešto što je rak rana u BiH", zalljučio je Hojt Јi.

Izvor: N1