latinica  ћирилица
04/01/2018 |  13:36 | Autor: RTRS

Naređeno deportovanje ruske novinarke iz Letonije

Letonske vlasti naredile su deportovanje ruske novinarke Olge Kurlajeve, prenijela je ruska televizija "Rusija 24".
Letonija (Foto:  Sputnik) -
Letonija (Foto: Sputnik)

Ruska televizija prenosi da je Kurlajeva, novinarka ruske medijske grupe VGTRK, optužena da predstavlja prijetnju državnoj bezbjednosti Letonije i da mora da napusti zemlju u roku od 24 časa.

Kurlajeva je izjavila da su joj iz službe za provođenje zakona prije dva dana rekli da nemaju primjedbe protiv nje, što joj omogućuje da ostane u zemlji.

"Danas je donesena odluka koja je iznenadila i lokalnu pograničnu službu, jer su i oni pokušali da shvate kako se to dogodilo. Obaviće se protjerivanje iz zemlje, a razlozi za to trenutno nisu poznati. Rekli su mi da je razlog isti kao što je to bilo u slučaju mog supruga, a to je da predstavljam prijetnju po državnu bezbjednost", izjavila je Kurlajeva.

Suprug Kurlajeve Anatolij Kurlajev, novinar kanala TVC, nedavno je, takođe, protjeran iz Letonije, a razlog je bilo to što je njegovo ime dodato na "crnu listu" osoba kojima je na neodređeno zabranjen ulazak u zemlju.

Lista osoba kojima je zabranjen ulazak u Letoniju sadrži imena nekoliko hiljada stranih državljana, uključujući državljane Rusije.

Letonija je odbila da objavi listu, pozivajući se na njenu povjerljivost, prenosi TASS.

Izvor: Srna