latinica  ћирилица
04/01/2018 |  14:43 ⇒ 14:48 | Autor: RTRS

Si-En-En: Pojedini dijelovi SAD biće hladniji nego na Marsu

Snježna oluja nazvana “ciklon bomba“ pogodiće istočnu obalu SAD i donijeti temperature hladnije nego na Marsu, piše Si-En-En.
Zaleđeni vodopadi na Nijagari - Foto: REUTERS
Zaleđeni vodopadi na NijagariFoto: REUTERS

Meteorolozi očekuju da će ciklon koji se formirao iznad Atlantskog okena danas stići do istočne obale SAD i od Јužne Karoline do Mejna, u 13 saveznih država, donijeti snijeg i jake vjetrove. Ekstremni vremenski uslovi već su zasuli snijegom Floridu, prvi put nakon nekoliko decenija. Guverneri Floride, DŽordžije, Virdžinije proglasili su vanredno stanje, te upozorili stanovnike da ne izlaze iz svojih domova.

Škole u Njujorku su zatvorene, a Državni meteorološki zavod najavio je da će u tom području duvati vjetar brzine oko 80 kilometara na sat. Polarna hladnoća zaledila je Nijagarine vodopade i izazvala haos u saobraćaju. Na području istočne obale SAD moglo bi da napada oko 1,2 metra snijega. Stručnjaci su upozorili da bi oluja mogla da dostigne snagu uragana druge kategorije, a polarna hladnoća će se zadržati do kraja nedelje.

Zvaničnici su objavili da je od posljedica ekstremne hladnoće ove nedjelje preminulo 12 lica. Šest smrtnih slučajeva zabilježeno je u Viskonsinu, četiri u Teksasu, jedan u Sjevernoj Dakoti i jedan u Misuriju,. Većina preminulih su beskućnici.

Izvor: B92