latinica  ћирилица
04/01/2018 |  15:03 ⇒ 15:19 | Autor: RTRS

Istočna alternativa: Opštinske vlasti da ne dozvole skup bošnjačkih partija

Udruženje građana Istočna alternativa Republike Srpske poziva opštinsku vlast u Srebrenici da ne odobri organizovanje skupa bošnjačkih političkih partija u ovom mjestu 9. januara na Dan Republike Srpske, koji je najavio predsjednik Udruženja Pokret odgovor Ćamil Duraković.
Istočna alternativa - Foto: RTRS
Istočna alternativaFoto: RTRS

"Cilj Durakovića i muslimanskih šehidskih udruženja je jasan, a to je upućivanje poruke iz Srebrenice kojom žele da omalovaže praznik 9. januar pričom o navodnom genocidu i ugroženosti Bošnjaka u Srpskoj", navedeno je u saopštenju Istočne alternative.

Udruženje ocjenjuje da je organizovanje ovog skupa pokušaj destabilizacije Srebrenice i Republike Srpske, izazivanje tenzija i incidenata kako bi se međunarodnoj zajednici žalili za navodnu ugroženost i ograničavanje sloboda.

"Ne treba zaboraviti da su u januaru prije 25 godina muslimanske jedinice iz Srebrenice upale u srpsko selo Kravicu kod Bratunca gdje su zvjerski ubili 49 srpskih civila i vojnika i opljačkali i uništili svu srpsku imovinu, a devet dana kasnije isti zločin su počinili u Skelanima i okolnim selima ubivši 65 Srba", upozorava Istočna alternativa.

Predsjednik Istočne alternative Vojin Pavlović poručuje da članovi ovog udruženja neće 9. januara "sjediti skrštenih ruku", slušati uvrede i trpjeti provokacije "srbomrzaca" na račun Republike Srpske, njenih institucija kao i srpskih žrtava koje su dale živote za slobodu srpskog naroda.

Pavlović navodi da je Durakovićev cilj da izazove nemire i destabilizuje stanje u ovoj opštini, te da skrene medijsku pažnju na sebe u izbornoj godini da bi se "podigao iz političkog blata".

"On je kao gubitnik na prošlogodišnjim izborima potpuno odbačen od svih bošnjačkih stranaka i ne može da podnese medijsku i političku marginalizaciju, pa pokušava da se u izbornoj godini `ušlepa` u neki stranački karavan koji bi i njegovo ime uvrstio na neku izbornu listu", ocijenio je Pavlović.

Duraković, koji je aktuelni predsjednik Udruženja građana Pokret odgovor, sa nekoliko bošnjačkih udruženja proizašlih iz rata zakazao je za 9. januar održavanje konferencije u Memorijalnom centru u Potočarima na koju su pozvali predstavnike bošnjačkih političkih stranaka, potvrđeno je Srni u tom udruženju.

Izvor: SRNA