latinica  ћирилица
04/01/2018 |  18:10 | Autor: RTRS

NIN-ova nagrada: Devet romana u užem izboru

Žiri za dodjelu NIN-ove nagrade odabrao je devet romana u uži izbor, a među autorima ovih djela su i dva dosadašnja dobitnika tog književnog priznanja.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

U užem izboru su romani: "Sunce ovog dana" Vladimira Pištala, dobitnika NIN-ove nagrade 2008. za "Tesla, portret među maskama" i "Danas je sreda" Davida Albaharija, dobitnika ovog priznanja 1996. godine za roman "Mamac".

Osim njih tu su i tri debitanstaka romana: "Proleće se na put sprema" mladog pisca Bojana Krivokapića, "Luzitanija"  Dejana Atanackovića, te "Srodnici" Јovice Aćina, čiju bibliografiju čini više od dvadeset knjiga pripovedaka i eseja, a ovo je njegov prvi roman. U uži izbor su ušli i romani čiji autori nisu prvi put finalisti, a to su "Plava kapija" Radovana Belog Markovića, "Gorgone" Mire Otašević i "Četiri ludila" Miloša Latinovića, dok je Srđan Srdić ranije bio u užem izboru kao i sada sa romanom "Srebrna magla".

Žiri NIN-ove 64. nagrade, koji čine: Tamara Krstić, Јasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsjednik), odabrao je prethodno 33 romana u širi izbor, pročitavši čak 179 knjiga. Najuži izbor biće objavljen 11. januara, a ime 64. dobitnika biće poznato 15. januara, nakon posljednje sjednice žirija.

Izvor: Agencije