latinica  ћирилица
04/01/2018 |  18:27 ⇒ 21:27 | Autor: RTRS

Ko će biti glavni tužilac u Tužilaštvu BiH- konkurs zatvoren, stiglo čak 13 prijava! (VIDEO)

U 2018. BiH dobiće novog, četvrtog po redu glavnog tužioca.
Ko će biti glavni tužilac - Foto: RTRS
Ko će biti glavni tužilacFoto: RTRS

Iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH potvrđeno nam je da je okončan konkurs i da su prikupili sve prijave kako za glavnog tužioca tako i za zamjenika.

Ipak, nisu mogli da preciziraju kada će biti imenovani čelni ljudi Tužilaštva BiH.

Počela je grčevita borba i snažno lobiranje za jednu od najuticajnih pozicija u BiH.

Koliko je primamljiva vidi se iz čak 13 prijava za fotelju glavnog bh. tužioca od kojih je najmanje osam aktuelnih tužilaca Tužilaštva BiH te jedan iz OT Banjaluka, dok je za poziciju zamjenika ovog tužilaštva konkurisalo 17 kandidata: "VSTS BiH ne može predvidjeti kada će biti okončana procedura, odnosno kada će biti imenovan glavni tužilac i zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine."



Јedan od najozbiljnijih kandidata je aktuelni v.d. glavnog tužioca BiH Gordana Tadić koja je naslijedila suspendovanog Gorana Salihovića.

U pravosudno-političkim krugovima nije tajna da je njenim izborom za v.d. te imenovanjem Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH prilično ograničen uticaj SDA na bh. pravosuđe.

- Mogu reći da mi očekujemo da VSTS izvršiti izbor u skladu sa visokim standardima koji će ovu instiuciju osloboditi svakog političkog uticaja. Ne smijemo izgubiti iz vida da je svakii tužilac do sada doveden na to mjesto pod snažnim uticajem međunarodne zajednice, kaže Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Nezvanično saznajemo da se Dalida Burzić, čiji je rad kao glavnog kantonalnog tužioca u Sarajevu ranije često hvalio Dragan Mektić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, nije prijavila za poziciju glavnog bh. tužioca.

Danas Mektić demantuje da je favorizovao Burzićevu.

 - Niti je mogu favorizovati niti imam načina da je favorizujem. Mislim da je dobro radila i mislim da ima dobre rezultate iza sebe, ističe Dragan Mektić.

Od osnivanja Tužilaštva BiH prije 14 godina, niti jedan od tri glavna tužioca nije završio mandat a da ga sa pozicije nisu ispratili skandali i kontroverze.

Marinko Јurčević je odstupio pod pritiskom Rafija Gregorijana, bivšeg zamjenika visokog predstavnika.

Milorad Barašin, zbog medijskog linča i navodne veze sa međunarodnim trgovcima oružjem, a Goran Salihović zbog opstrukcija veoma bitnih istraga.