latinica  ћирилица
04/01/2018 |  19:17 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

Njemački PASS oživio Ljeskovac kod Bijeljine (VIDEO)

Kada je njemačka Kompanija PASS, vodeći svjetski proizvođač u autoindustriji, početkom godine kupila preduzeće S.E.P. iz Ljeskovca kod Bijeljine, razvoj ovog malog preduzeća krenuo je vrtoglavom brzinom. Proizvodnja i broj zaposlenih udvostručeni su, izgrađeni su novi pogoni, a u naredna tri mjeseca biće zaposleno još 120 radnika.
Bijeljina, njemačka firma - Foto: RTRS
Bijeljina, njemačka firmaFoto: RTRS

Preduzeće sada zapošljava 184 radnika. Proizvodi dijelove za protok tečnosti u automobilima, rezervoare, brizgaljke za pranje vjetrobranskih stakala i druge auto-dijelove i sve izvozi na svjetsko tržište.

Radnici zadovoljni, posebno oni kojima je ovo prvo zaposlenje.

- Završila sam Ekonomsku školu i zaposlila se ovdje. Nije teško, kolege su super pomažu nam, kaže Zorica Јovanović.

- Mislim da je veliki uspjeh jer sam ja čim sam izašla iz škole uspjela da se zaposlim. Osigurana sam i sve je kako treba, ističe Sanja Lugonja.

Branka Okilj je dugo čekala na posao a sad je zadovoljna.

- Plata je realna, dobra, a očekujemo i bolje, dodaje Branka.

Trideset radnika iz ovog preduzeća bilo je na tromjesečnoj obuci, u Pass-ovoj fabrici u Poljskoj.

- Imali smo firmin hotel, sve plaćeno. Dočekani lijepo, sa osmijehom, sa osmjiehom ispraćeni. Sve je bilo uredu. Naučili smo dobar posao. Radujemo se daljem napredovanju da omladina ne bježi iz Bijeljine, iz grada, naše države, priča Ognjen Vidaković.

Ambiciozne planove imaju i za narednu godinu.

U novoizgrađenoj hali proizvodnja bi trebalo da počne najkasnije do marta iduće godine.

- A to je još novih minimalno 120 radnih mjesta. Krajnji cilj ovog preduzeća PASS, čiji je većinski kapital njemački, da dođemo do cifre od 1.000 radnika, navodi Rado Maletić, direktor Fabrike PASS, Bijeljina.

Mašine za novi proizvodni pogon već su stigle iz Njemačke. Iz Kompanije PASS-a najavljuju i mogućnost preseljenja nekoliko pogona iz Poljske u Bijeljinu, što bi otvorilo mogućnost i za nova radna mjesta.