latinica  ћирилица
07/01/2018 |  09:42 ⇒ 16:05 | Autor: RTRS

Pronađeno svetilište koje krije "minijaturni model univerzuma"

Meksički arheolozi iskopali su kameno svetilište u jezeru na vulkanu u Meksiko Sitiju i utvrdili da je riječ o "minijaturnom modelu univerzuma".
Kameno svetilište (Foto: Arturo Cruz/Terrsat Cartografia) -
Kameno svetilište (Foto: Arturo Cruz/Terrsat Cartografia)

Nacionalni institut za antropologiju i istoriju saopštio je da se kamen nalazio u centru prirodnog jezera iznad vulkana Icaksivatl na 3.900 metara nadmorske visine.

Istraživači vjeruju da je kamen dizajniran tako da pluta na površini vode, sa ciljem da se istakne značaj srednjeameričkog mita o nastanku svijeta u kojem se kaže da je Sipaktli (morsko čudovište) plutalo na drevnim vodama i da su od njegovog tijela nastali nebo i zemlja.

U blizini su pronađeni dekorativni elementi povezani s dugom boga Tlaloka.

"Postojanje kamena u centru prirodnog jezera i optičkog efekta u okviru kojeg voda reflektuje odraz strukture, ukazuju na to da je riječ o mjestu iskonskog vremena i prostora, odnosno 'minijaturnom modelu univerzuma'", istakli su istraživači.

Pretpostavlja se da je u pitanju mjesto za kontrolu vode iz obližnjih izvora koji su navodnjavali jezero i mjesto za izvođenje rituala.

Naučnici kažu da je riječ o dijelu bazena Nahualak, koji se sastoji od dva područja.

Prvi i glavni je sezonsko jezero s pravougaonim hramom, sagrađenim od kamena bez bilo kojeg tipa cementa, koji je poznat kao tecakualko i napravljen je u predlatinsko doba. Udaljen je 150 metara od novootkrivenog kamenog svetilišta, a iznad njega se nalaze vrela vode.

Izvor: Agencije