latinica  ћирилица
07/01/2018 |  19:21 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

Brčko- Mnoštvo vjernika na liturgiji (VIDEO)

Božić se i u distriktu Brčko tradicionalno proslavlja u svim pravoslavnim domovima. Mnoštvo vjernika prisustvovalo je svetoj arhijerejskoj liturgiji.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Božiću prethodi 40- dnevni post, koji počinje 28. novembra i traje sve do 7. januara. Vjernici poste da bi fizički i duhovno ojačali, uzdržavali se od loših djela i riječi, i tako se pripremili za pričest pred sam Božić. Hramovi su jutros zbog toga bili prepuni vjernika, koji su prisustvovali jutarnjoj arhijerejskoj liturgiji posvećenoj Hristovom rođenju. 

Poruka sveštenststva je radost i ljubav prema svima kao i prema sebi samima, slava Bogu na visini i na zemlji mir. Božić je tu da nam utvrdi istinu u vjeri.

- Želim da ova vitlejemska svjetlost koja je prije 2.000 godina obasjala pećinu gdje se rodio Bogomladenac Hristos, uvijek sija u srcima svih pravoslavnih hrišćana i, stoga, sve pravoslavne vjernike na ovaj dan pozdravljam našim radosnim pozdravom - Mir Božji, Hriistos se rodi! - pozdravio je okupljene brčanski paroh Dragan Ćirković.

Srpski pravoslavni vjernici čine polovinu ukupnog stanovništva Brčkog. 

Ćirković kaže da na području arhijerejskog namjesništva brčanskog ima 41 hram, a nekoliko njih je u izgradnji. U 15 crkvenih opština ima 26 sveštenika koji se jutros svi mole Bogu, zajedno sa svojim vjernim narodom - naveo je on.

Radost i božićno raspoloženje vladaju u svim brčanskim kućama i stanovima. Nakon Božića, slijede i pripreme za slavu Svetog arhiđakona Stefana i obilježavanje 9. januara, Dana Republike.