latinica  ћирилица
09/01/2018 |  17:35 | Autor: RTRS

Ishrana ili vježba: Kako se lakše stiže do dobre linije?

Ako želite da skinete nekoliko kilograma, recept već znate: "Јedite pravilno i vježbajte". Ali koja od te dvije stvari može da učini veću razliku u tom nastojanju? Da li je efikasnije ići četiri puta nedjeljno u teretanu ili pojesti salatu umjesto čipsa?
Ishrana (Foto: Thinkstock) -
Ishrana (Foto: Thinkstock)

Za Filipa Stenforta, profesora na Univerzitetu Teksasa i izvršnog direktora tamošnjeg Institua za fitnes, nema nedoumica.

"Kada je gubljenje kilograma u pitanju, analize su pokazale da ishrana igra mnogo veću ulogu nego vježbanje", rekao je Stenfort za "Science Alert". On objašnjava i zašto: vježbanje zahtijeva vrijeme i stalan napor. Potrebno je više vremena da se vide rezultati.

"Uz to, vježbanjem se troši manje kalorija nego što većina ljudi misli", dodaje profesor.

Sa druge strane, postoji mnogo toga u našoj ishrani bogatog šećerom, mastima i kalorijama čega možemo da se odreknemo i relativno brzo ćemo vidjeti promjenu u predjelu struka.

"Morate da prepješačite 56 kilometara da biste potrošili 3.500 kalorija. To je mnogo hodanja. A jedna čokolada ima, otprilike, 500 kalorija. Mnogo je lakše preskočiti tu čokoladu nego hodati osam kilometara", objašnjava Stenfort.

Izvor: B92