latinica  ћирилица
10/01/2018 |  17:00 | Autor: RTRS

U Kini ukraden dio eksperimentalnog solarnog autoputa

Manje od jedne sedmice od otvaranja, eksperimentalni solarni autoput u Kini privremeno je bio zatvoren zbog krađe.
Peking - Foto: RTRS
PekingFoto: RTRS

Prvi svjetski autoput sagrađen od solarnih panela u dužini od kilometra pušten je u promet u kineskoj istočnoj provinciji Šandong 28. decembra prošle godine. Pokriven je sa više od 10.000 solarnih panela, a sastoji se od tri sloja - prozirni beton na vrhu, fotonaponski paneli u sredini i izolacija na dnu.

Postoje i elektromagnetne indukcione zavojnice koje u budućnosti mogu napajati električna vozila dok voze iznad, a sistem se može zagrijavati kako bi topio snijeg i led.

Međutim, 2. januara rutinska dnevna inspekcija je otkrila da se na solarnoj ploči nedostaje odsječak od 15 cm, na površini od 185 cm. Po svim indicijama, neko je panele namjerno odvojio, oštećujući pri tom okolne panele.

Oštećeni dio je već popravljen, istraga o krađi je u toku, ali još uvijek ne postoji opravdano objašnjenje zašto bi neko želio ukrasti mali komad jeftinog solarnog panela koji čak nije dovoljan ni za ličnu upotrebu. Ako je cilj bio sabotaža, krivci bi oštetili veći dio.

Radnik na izgradnji puta nije isključio mogućnost da je krađa rad profesionalnog tima koji bi mogao biti zainteresovan za krađu tehnologije kako bi ponudio sličan proizvod po nižim cijenama, s obzirom na to da ta praksa nije neuobičajena u Kini.

Ipak, put je ponovo otvoren, a nijedan panel nije nestao od kad su ukradeni zamijenjeni, javlja Sputnjik.

Izvor: Nezavisne novine