X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
11/01/2018 |  10:45 ⇒ 11:00 | Izvor: RTRS

Spavajte u čarapama, zdravo je!

Mnogi će reći da jedva čekaju da skinu čarape uveče i legnu u čistu posteljinu, dok je drugima nezamislivo smrzavati se. Stručnjaci su otkrili kako bi zaista trebali postupiti.
Spavanje u čarapama - Foto: ilustracija
Spavanje u čarapamaFoto: ilustracija

Nositi čarape u krevet ili ne, tema je o kojoj se već dugo priča. Stručnjaci za spavanje s portala sleep.org kažu da postoji dobar razlog zašto bi one trebale ostati na nogama i po noći. Grijanje hladnih stopala uzrokuje širenje krvnih žila što poručuje mozgu da je vrijeme za spavanje.

Nakon što se krvne žile rašire na rukama i nogama, toplina se ravnomjerno rasporedi kroz tijelo kako bi ga pripremilo na spavanje.

Drugim riječima, hladne noge mogu vam otežati usnivanje i dubok san tokom noći. Tople noge pak omogućiće vam lakše tonjenje u san, a neka istraživanja su pokazala da ljudi s čarapama na nogama zaspu čak 15 minuta prije nego bez njih. I tradicionalna kineska medicina preporučuje odlazak u krevet s čarapama zbog bolje cirkulacije.

 "Hladne noge izvlače energiju iz tijela i mogu poremetiti protok vitalne qi (energije) i krvi (prehrane) u tijelu. Zbog tog razloga želimo da cirkuliraju i qi i krv. Tako će energija teći neometano. Hladnoća vodi stagnaciji u tijelu koja može prouzrokovatii bolove", rekla je dr. Elizabet Tratner, doktorica kineske i integrativne medicine za Reader’ Digest.

Izvor:oazazdravlja.net