X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/01/2018 |  17:01 | Izvor: RTRS

Potvrđen prvi slučaj virusa gripa u Srpskoj

U Republici Srpskoj je potvrđen prvi slučaj virusa gripa, rečeno je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.
Razlika između gripe i prehlade - Foto: Screenshot
Razlika između gripe i prehladeFoto: Screenshot

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Srpske Ljubica Јandrić rekla Srni da je od početka sezone uzeto 38 uzoraka i da je mikrobiološkom analizom u protekloj sedmici utvrđen jedan zaraženi virusom influence tip "A" /N3/.

"Ovo je prvi potvrđeni slučaj virusa gripa u Republici Srpskoj. Ostali analizirani uzorci su bili negativni", kaže Јandrićeva.

Ona je rekla da su u bolnicama Republike Srpske u toku prve sedmice u ovoj godini prijavljena dva slučaja teške akutne respiratorne infekcije koji zahtijevaju hospitalizaciju, dok je od početka sezone prijavljeno ukupno 27 oboljelih.

"U prvoj sedmici u ovoj godini domovi zdravlja su prijavili 2.025 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i 415 od oboljenja sličnih gripu, što je nešto manje u odnosu na prethodnu nedjelju", kaže Јandrićeva.

Ona je rekla da je od početka sezone registrovano ukupno 26.294 akutnih respiratornih infekcija i 8.059 oboljenja sličnih gripu.

"Prema uzrasnoj strukturi, najveći broj oboljelih od oboljenja sličnih gripu su djeca predškolske dobi do četiri godine i djeca školske dobi od pet do četrnaest godina, a najniža u najstarijoj uzrasnoj grupi od 65 godina", kaže Јandrićeva.

Ona je istakla da je najviša stopa incidencije oboljenja sličnoj gripi u regiji Istočno Sarajevo, Banjaluka i Trebinje, a najniža u regiji Bijeljina.

"Bez obzira što su respiratorne infekcije sa niskim intenzitetom aktivnosti, zbog utvrđene prisutnosti virusa gripa, sezone i nestabilnih vremenskih prilika /oscilacija temperatura/, očekuje se povećan broj oboljelih od gripa i svih respiratornih infekcija", rekla je Јandrićeva.

Izvor: Nezavisne novine