X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
11/01/2018 |  18:34 | Izvor: RTRS

Zašto je bilijarski sto zelene boje?

Postoje i stolovi za bilijar koji imaju podlogu drugačije boje, ali se najčešće viđaju oni sa zelenom podlogom. Ova činjenica ima istorijski uzrok.
Snuker igra - Foto: Wikipedia
Snuker igraFoto: Wikipedia

Naime, igra koja je bila veoma slična današnjem bilijaru, odnosno današnjem kriketu, igrala se na travi. Igrala se nekom vrstom štapa, ali je imala nekoliko varijacija. U svakom slučaju, cilj igre bio je da se lopta vodi štapom i da se ispoštuju sva pravila.

U nekim varijacijama ove igre cilj je bio da se obore mete u obliku kupe ili da se lopta provuče kroz niz lukova i klinova.

Ova igra se igrala tokom 14. vijeka, a najčešće su je igrali plemići i kraljevske porodice. Upravo je zbog njih ova igra premještena u zatvoren prostor, kako bi se igrači zaštitili od različitih vremenskih nepogoda, ali i radoznalih pogleda mještana.

Prema prvim istorijskim činjenicama i podacima, koji nisu najjasniji i najpouzdaniji, ali ne postoji način da se utvrdi tačnost, Francuzi su prvi ovu igru premjestili sa trave – na sto.

Istorijski spisi pokazuju da je prvi bilijarski sto napravljen 1470. godine i to za kralja Luja XI. Ono što se vremenom mijenjalo u odnosu na prvobitni izgled stola jesu gumeni branici i rupe, koje su naknadno dodavane.

A zelena podloga po kojoj se igra bilijar predstavlja sjećanje na izvornu igru, koja je preteča bilijara.

Izvor: Nezavisne novine