latinica  ћирилица
11/01/2018 |  21:43 | Autor: RTRS

Predsjednik Turkmenistana zabranio crne automobile

Režim predsjednika Turkmenistana Gurbangulija Berdimuhamedova poznat je kao izuzetno autoritaran, ali čak i on zna da zaprepasti svijet nekim svojim odlukama.
Predsjednik Turkmenistana zabranio crne automobile (Foto: topspeed.com) -
Predsjednik Turkmenistana zabranio crne automobile (Foto: topspeed.com)

Posljednja u nizu tiče se automobila, a potpuno je besmislena – donio je zakon prema kojem su u glavnom gradu Ašgabatu zabranjena vozila crne boje!

Razlog je prilično jednostavan – crna boja priziva nesreću. Tačnije, izuzetno sujeverni Berdimuhamedov smatra da bijela boja donosi sreću, pa nju preporučuje.

Turkmenistan je još 2015. godine zabranio uvoz automobila crne boje, i preporučio kupovinu vozila u svjetlijim nijansama, ali država nije ni upozorila građane koji su već vlasnici crnih automobila da će oni od 1. januara 2018. postati nelegalni.

Tako su mnogi od njih se iznenadili kada početkom ove godine nisu na parkingu našli svoje vozilo, jer je ono zaplijenjeno i transportovano na gradsku deponiju.

Oni koji žele da im se automobil vrati, moraju da potpišu pristanak na farbanje vozila u svjetliju boju, a to će naravno sami da plate. Prosječna plata u Turkmenistanu je oko 400 evra.

Berdimuhamedov inače vozi Bugati svijetlo zelene boje.

Izvor: B92