latinica  ћирилица
12/01/2018 |  11:59 ⇒ 13:41 | Autor: RTRS

Štrajk zeničkih rudara do 19. januara; Vlada uplaćuje 2,5 miliona KM

Radnici Rudnika mrkog uglja "Stara Јama" u Zenici stupili su danas u jednočasovni štrajk upozorenja, koji će organizovati svaki dan do 19. januara, saopšteno je iz Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

Јednočasovni štrajk će biti organizovan svaki dan do 19. januara od 7.00 do 8.00 časova.

Dvojici rudara Rudnika mrkog uglja Zenica koji štrajkuju glađu u Domu rudara u Zenici pozlilo je. Ubrzo je stigla Hitna pomoć i prevezla ih u zenički Dom zdravlja gdje im je ukazana pomoć.

Prava drama odvijala se nakon što je pozlilo Omeru Karaliću, jednom od radnika u štrajku. Karalić je ostao bez svijesti, a kolege su mu davali vještačko disanje, masirali srce i umivali ga vodom sve do dolaska ekipe Hitne pomoći koja je Karalića odvezla u bolnicu.

"Јoš nemamo informacije o zdravstvenom stanju Karalića"koji je pao u komu", rekao je jedan od rudara.

Osim Karalića, trojica teško oboljelih rudara takođe su tokom noći poslata kući. Јedan boluje od leukemije, dok druga dvojica imaju srčanih problema, odnosno, ugrađeni su im bajpasi.

Vlada FBiH: 2,5 miliona KM za penzionisanje rudara

Vlada Federacije BiH danas je na hitnoj telefonskoj sjednici odobrila 2.597.859 KM za 44 radnika Rudnika mrkog uglja u Zenici koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.Ovom odlukom federalna Vlada je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila da bude doznačeno 2.597.859 KM za doprinose za PIO/MIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 44 radnika.

Za realizaciju odluke zaduženi su Razvojna banka Federacije BiH, Federalni zavod PIO/MIO, Poreska uprava FBiH i federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Podatke po kantonima o neuplaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje i za doprinose za osiguranje od nezaposlenosti, federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije će dostaviti Razvojnoj banci Federacije BiH, saopšteno je iz federalne Vlade.

Rudnik mrkog uglja Zenica, koji posluje u okviru koncerna Elektroprivreda BiH, proslijedio je 6. decembra federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije spisak 44 radnika ovjeren od Poreske uprave FBiH i zbirnu rekapitulaciju sa ukupno potrebnim sredstvima za uplatu doprinosa za 44 radnika u danas odobrenom iznosu, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Agencije