latinica  ћирилица
12/01/2018 |  14:09 | Autor: RTRS

Banjalučanka tumači glavnu ulogu u operi pred riječkom publikom

U Hrvatskom narodnom kazalištu “Ivana Pl. Zajca“, u Rijeci, banjalučka solo pjevačica, Albina Smajlović, tumači glavnu ulogu Mimi u operi “Boemi“, Đakoma Pučinija.
Albina Smajlović -"Mimi je veliki korak na pevačkom putu" 
(Foto:Dražen Šokčević / RAS Srbija) -
Albina Smajlović -"Mimi je veliki korak na pevačkom putu" (Foto:Dražen Šokčević / RAS Srbija)

Prema riječima mlade sopranistkinje, angažman u HNK je ravan ostvarenju sna.

"Uloga, to jest opera, kao i sav proces vezan za nju, donijeli su mi ogromno iskustvo, jer ovo je bio moj prvi susret s glavnom ulogom. To je veliki korak u izgradnji mog pjevačkog puta i potvrda da se mogu izboriti sa velikim zahtjevima, uz vlastiti napor, ali i uz neverovatnu podršku mojih najbližih. Sve kolege sa kojima sam sarađivala bile su uz mene i davale mi savjete na nenametljiv način. Reditelj Fabricio Melano, a posebno dirigent Matija Fortuna, imali su toliko strpljenja da im se samo mogu diviti, a tek muzičko i tetarsko znanje i umijeće koje posjeduju" kaže Smajlovićeva.

Govoreći o pripremama i probama, kaže da je bilo raznih trenutaka.

"Bilo je tu uživanja, i zadovoljstva što sam tu gdje jesam i imam priliku da radim sa sjajnim dirigentima, rediteljem i divnim kolegama, ali bilo je i trenutaka kad sam pomišljala da ne znam kako ću izdržati težinu ovog zadatka, posla i odgovornost prema svima, a posebno prema ulozi i kompozitoru. Izdržala sam i nisam se slomila. Želim da istaknem da nije sve samo “med i mleko“. Ima tu mnogo rada, dotjerivanja, “brušenja“. Kada to kažem mislim na svoju umjetničku stranu i na samo djelo. I to nije ni blizu završetku. Vjerujem da ću, kako vrijeme bude odmicalo, biti sve bolja, te da ću u svako sljedeće izvođenje donijeti jednu bolju Mimi. Inače, kada sam tek počinjala sa pjevanjem, ova uloga je bila prva na spisku mojih želja sa kojima bih voljela debitovati" priznaje Smajlovićeva.

Za audiciju, koju je položila prošle godine, saznala je od, kako kaže, “veoma dobre drugarice, koja je takođe operska pjevačica.

Osim brojnih master klasova kod umetnika solo pjevanja u evropskim gradovima, Albina Smajlović je pohađala majstorski kurs kod renomirane američke mecosopranistikinje DŽenifer Larmur, a zajedno sa 12 pjevača iz cijelog svijeta i kod baritona Toma Krausa. Ostvarila je zapažene nastupe u zemlji i inostranstvu, a dobitnica je i brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Na festivalu u Italiji imala je cjelovečernji koncert.

Izvor. Blic