latinica  ћирилица
12/01/2018 |  15:30 ⇒ 18:51 | Autor: RTRS

Poljoprivrednici traže dodatna sredstva (VIDEO)

Poljoprivrednici, proizvođači mlijeka i uzgajivači goveda traže da se u planu podsticaja za ovu godinu izdvoje dodatna sredstva da bi se cijena regresiranog goriva snizila za dodatnih 10 pfeniga. Ostali podsticaji treba da ostanu na prošlogodišnjem nivou, ali da se redovnije isplaćuju, zaključeno je na sastanku održanom u Bijeljini, a čiji će zaključci biti proslijeđeni Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.
Poljoprivrednici - Foto: RTRS
PoljoprivredniciFoto: RTRS

Budžet od 60 miliona maraka znači da nema prostora za povećanje podsticaja u bilo kojoj oblasti, ali bi resorno ministarstvo moralo da pronađe način da ublaži posljedice očekivanog poskupljenja goriva, smatraju u udruženju stočara.

"Nešto ćemo više tražiti za regresirano gorivo, jer ipak, moramo da ublažimo povećanje cijene goriva, odnosno uvođenjem akciza kada su u pitanju stočari", rekao je predsjednik UO Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda Srpske Ostoja Nikolić.

Proizvođači mlijeka zadovoljni su podsticajima od 30 pfeniga po litru, ali ne i otkupnom cijenom koju im plaćaju mljekare od najviše 57 pfeniga. Smatraju da ipak ima prostora da se unapređenjem kvaliteta zaradi više.

"Prostor je kod samog kvaliteta mlijeka se povećanjem masne jedinice i povećanjem proteina povećava se i cijena mlijeka, a postoji mogućnost i do 73 pfeninga", izjavio je Mladen Vitomir iz Rogatice.

Mlijeko koje se sada proizvodi u Srpskoj ispunjava evropske standarde kvaliteta, a u ovoj zahtjevnoj proizvodnji opstaju samo ozbiljni poljoprivrednici. Među njima je i Čedomir Borojević koji na farmi ima 430 grla stoke.

"Moja proizvodnja je negdje na 9.500 litara po grlu u laktaciji, što predstavlja zapadnoevropski vrlo vrijedan rezultat, i stoga ja s pravom kažem, volio bih da svi farmeri nauče kako kravu nahraniti, kako je držati. Nema nikakvog razloga da budemo lošiji u odnosu na zapadnoevropski kvalitet", naglasio je Čedomir Borojević iz Šamca.

Stočari su istakli da je prošla godina bila sušna, pa je bilo teško proizvesti stočnu hranu. Strahuju da će im ove godine rentabilnost proizvodnje ugroziti poskupljenje goriva. Od resornog ministarstva očekuju da podsticaje isplaćuje mjesečno bez kašnjenja.