latinica  ћирилица
12/01/2018 |  15:49 ⇒ 17:23 | Autor: RTRS

Otvorena Fabrika tekstila u Foči (VIDEO)

U Foči 67 novih radnih mjesta u novootvorenom pogonu za proizvodnju radnih medicinskih odijela. Poslovaće u sastavu preduzeća "Trend-teks" iz Doboj-Јuga.
Otvorena Fabrika tekstila u Foči - Foto: RTRS
Otvorena Fabrika tekstila u FočiFoto: RTRS

Najavljeno je da bi do juna trebalo da bude zaposleno 100 radnica. Tržište je obezbijeđeno u Njemačkoj zbog čega je nastojanje investitira da do kraja godine otvori još toliko radnih mjesta. U Foči je boravio i ministar Petar Đokić koji je za pola godine najavio početak izgradnje Hidroelektrane "Buk bijela" polovinom godine.

Posao je nakon 26 godina provedenih na birou za zapošljavanje dobila četrdeset četvorogodišnja Branka Pejović

"Ponudili su mi posao. Pristala sam i za sada je dobro. Radim na overlovci", rekla je Branka Pejović.

"Zadovoljna sam što sam dobila posao. Nije teško raditi", dodala je Marijana Stanković.

Zadovoljni su i u Trend-teksu i Opštini Foča koji su u ovaj posao ušli partnerski. Opština je uz podršku Mitropolije Dabrobosanske obezbijedila prostor, obuku za radnike i neophodnu infratsrukturu,a Trend teks mašine. Najavljuju i proširenje kapaciteta.

"Tu predstoji i druga faza novog objekta i novog zaposšljavanja od 200 do 250 ljudi", istakao je vlasnik "Trend-teksa" Šuko Hadžijakupović.

"Ulaganja tek predstoje u novi objekat koji namjeravamo dati na korišćenje podrzaumijeva i ozbiljnije ulaganje do milion maraka", poručio je načelnik Foče Radisav Mašić.

Podrška zapošljavanju stiže i od Vlade Republike Srpske koja će dati posticaje za nova radna mjesta i povećanje obima industrijske proizvodnje. Ministar Petar Đokić istakao je da su u toku pregovori sa kineskim partnerima koji bi trebalo da budu partneri na izgradnji HE "Buk bijela". Očekuje se da će pregovori biti završeni ubrzo.

"Što znači da ako bi sve išlo kako treba za pola godine će početai izgradnja Buk bijele", najavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Dugonajavljivana izgradnja Hidroelektrane "Buk bijela" trebalo bi da košta oko 400 miliona maraka koja će se finansirati putem kredita i kao stoodstotno vlasništvo Republike Srpske.