latinica  ћирилица
12/01/2018 |  18:23 ⇒ 13/01/2018 | 08:03 | Autor: RTRS

Nova hutba protiv Republike Srpske (VIDEO)

Imam sarajevske džamije "Kralj Fahd", Nezim Halilović Muderis ponovo je sa zastrašujućom mržnjom govorio o Srbima i Republici Srpskoj. U hutbi pod naslovom "Šta je za nas Bošnjake deveti januar", Srpsku naziva genocidnom tvorevinom, a Srbe fašistima, četnicima i koljačima.
Hutba protiv Republike Srpske - Foto: RTRS
Hutba protiv Republike SrpskeFoto: RTRS

Zvaničnici Islamske zajednice, istražni organi, bošnjački političari - ćute!

Srbomržnja Nezima Halilovića Muderisa postala je dijagnoza. Uoči 9. januara ponovo se povampirila. Umjesto vjerske molitve u prepunoj džamiji – sve Srbe, čak i one koji su u 2. svjetskom ratu vojevali na strani partizana, nazvao je "četnicima kojima je, kaže, kokarda jedino trajno obilježje". U 15-ominutnoj hutbi nižu se uvrede pune mržnje, u kojima se povremeno prisjeti i Hrvata ili kako ih kako kaže "ustaša""

"Prihvatajući 9. januar za godišnjicu 'genocidnog entiteta', Srbi su prihvatili nacionalističko fašističko naslijeđe, a obilježavajući 9. januar Srbi nesvjesno priznaju agresiju i genocid i sve ono što je nastalo kao rezultat toga", rekao je Muderis.

Podučava sa minbera, član Rijaseta Islamske zajednice, okupljene u džamiji i kako je “zaborav najbezdušniji neprijatelj jednog naroda“. No naprasno je "zaboravio" vlastiti ratni put. Komandant Diverzantskog odreda koji je po njemu i dobio ime "Muderis", potom komandant ozloglašene Četvrte muslimanske brigade! Ne tako davno javno se, sarajevskim medijima hvalisao kako je sa svojim diverzantima "očistio" Bradinu. Onu istu u kojoj je samo za nekoliko časova, ubijeno 50-oro srpske nejači, žena djece i staraca. I Konjic su "odbranili" i prije napada, govorio je vjerski poglavar. Sve do posljednje propovijedi Muderisova mrzilačka doktrina bilježi postojanost. Ređale su se hutbe, fetve, pokliči... Islamska zajednica je ćutala! I ćuti ponovo!

"To govori da je radikalizacija krenula svojim velikim zamahom..To u BiH postaje svakodnevica – sve je više takvih džemata, takvih vjerskih dostojanstvenika koji nastupaju na takav način", istakao je Mehmedalija Nuhić.

Svojevremeno je Muderis, nobelovca Ivu Andrića proglasio "četničkim ideologom". Uslijedila je haranga na književnu gromadu, sarajevskih intelektualnih konvertita. Sa istog minbera i iz iste džamije – dva dana uoči atentata na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, bijesan zbog debakla Rezolucije o Srebrenici pred Savjetom bezbjednosti, Muderis je molio Alaha da "uništi njihovu vlast, njihove porodice i zatre im trag". Da li ga je "poslušao" Alah ili neko od prisutnih u džamiji!? Ko god je, uslijedio je pokušaj konverzije riječi u djela i varvarsko kamenovanje stranog državnika! Posljednje Muderisove otrovne strijele metu ne traže samo na srpskim glavama, već i u bh. Ustavu, sporadični je glas razuma iz Sarajeva.

Ni vrhovni tumači Ustava, koji iz sarajevskih bijelih dvora, podvriskuju na sve i svašta, ne reaguju Muderisove raskošne "opservacije"! “Praznuju" i istražni bh. organi! A nikako ne bi smjeli!

"Njegova i ratna i današnja uloga morale bi biti predmet aktivnosti Tužilaštva BiH i bezbjednosnih agencija on je i danas izvor širenja mržnje prema drugim narodima i poruka koje mogu biti poziv na određena ponašanja", dodao je stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.

Tužioci, bezbjednjaci, istražioci svih prethodnih godina zatvarali su i oči i uši, ne samo na vjersko "učenje" ratnog vojskovođe. Već i na sporadična upozorenja kako je džamija iz koje mržnju širi, stjecište radikalnih islamista i centar vehabijskog učenja. Odćutali su i činjenicu da je džamija Kralja Fahda eksteritorijalni dio BiH pod patronatom Saudijske Arabije! Da li je onda Muderisova patologija – zajednički projekat Islamske zajednice, saudijskih mentora i dijela radikalizovanog Sarajeva!? I šta je sljedeće iz bogatog Muderisovog opusa?