latinica  ћирилица
12/01/2018 |  19:26 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Rukometna euforija na splitskoj rivi

Iako je prva utakmica domaćina Hrvatske na Evropskom prvenstvu u rukometu tek večeras u 20.30 sati, na splitskoj rivi se već u kasnim poslijepodnevnim satima mogla osjetiti rukometna euforija. Potpuno usijanje atmosfere očekuje se u Spaladium Areni kada krene utakmica prvog kola grupe "A" sa Srbijom.

Splitska arena, čiji je kapaciteta skoro 11.000 mjesta rasprodana je još prije skoro dva mjeseca, tako da će sigurno biti ispunjena do posljednjeg mjesta.

Drugi hrvatski grad po veličini, poslije Zagreba, danas je u centru pažnje cijele zemlje. Navijači su stigli iz svih krajeva Hrvatske, pa i dijelova Hercegovine.

Bašte kafića na rivi su ispunjene navijačima, koji su u dresovima i s navijačkim obilježjima, te s nestrpljenjem očekuju večerašnji duel svojih ljubimaca protiv Srba. Naravno da duel Hrvatske i Srbije sa sobom, osim sportskog, donosi i politički naboj, ali atmosfera na ulicama Splita nekoliko sati uoči utakmice djeluje dosta mirna i ne mogu se čak čuti ni bilo kakva uvredljiva skandiranja upućena večerašnjem protivniku. Trgovci na štandovima sa dresovima i navijačkim rekvizitima trljaju ruke, jer je prodaja znatno porasla u odnosu na obične dane.

Na splitskim ulicama može se vidjeti i pokoji navijač Švedske, dok simpatizera Islanda i Srbije nije bilo na glavnim gradskim lokacijama. Planirano je javno gledanje utakmice na rivi i na još nekoliko mjesta u Splitu. U svakom slučaju, hrvatski navijači su veliki optimisti i svi su uvjereni u sigurnu pobjedu izabranika Line Červara i dobar početak Evropskog prvenstva na kojem žele jedino zlato koje im nedostaje s velike rukometne scene.

Primjetne su i pojačane mjere osiguranja, pa su tako pripadnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske napravili nekoliko punktova sa kojih promatraju situaciju na terenu. Iz PU splitsko-dalmatinske ranije su najavili da će za saobraćaj biti zatvoreni gotovo svi prilazi Spaladium Areni, te su navijače zamolili da vozila parkiraju na parakinzima stadiona "Poljud" i NK Split, koji se nalaze u blizini.

Koliko je Evropsko prvenstvo u rukometu važan događaj za Hrvatsku dokazuje i najava dolaska državnog vrha na otvorenje u Splitu. Na tribinama Spaladium Arene trebali bi biti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrija Plenković, a dolazak je najavio i Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta u Vladi Srbije.

Za večerašnji program EURO 2018. planirane su utakmice prvog kola u grupama "A" u Splitu i grupi "B" u Poreču. U Spaladium Areni, osim Hrvatske i Srbije, ranije od 18.15 sati u skandinavskom derbiju sastaće se Švedska i Island. Nakon toga će uslijediti ceremonija svečanog otvaranja, a od 20.30 sati "balkanski klasik". U grupi "B" od 18.15 sati sastaju se Bjelorusija i Austrija, a od 20.30 aktuelni svjetski šampion Francuska i vicešampion Norveška.

Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj održava se od 12. do 28. januara, a naslov šampiona Starog kontinenta braniće Njemačka.

Izvor: Nezavisne novine