latinica  ћирилица
12/01/2018 |  21:49 | Autor: RTRS

Zenički rudari zamrzli štrajk glađu

Rudari Rudnika mrkog uglja /RMU/ Zenica koji su dobili sredstva za uvezivanje staža od Vlade Federacije BiH /FBiH/ zamrznuli su štrajk glađu do 22. januara, tek nakon što je Uprava rudnika večeras obećala rješavanje problema penzionisanja i za preostalih 118 rudara.

Iako je Vlada FBiH danas odobrila sredstva za uplatu svih doprinosa za 44 rudara, koji su stupili u štrajk, oni su bili spremni da ga nastave u znak solidarnosti prema kolegama čiji je problem trebalo da riješi Uprava rudnika.

"Nakon što je Vlada FBiH za 44 penzionera dala uvjerenje o uplati doprinosa naredne sedmice, Uprava društva je došla s informacijom da će i oni imati novac za preostali dio rudara naredne sedmice", rekao je za "Kliks" predsjednik Sindikata rudara RMU Nijaz Vardo.

On je dodao da ne zna koje će mjere rudari preduzeti ukoliko do 22. januara ne budu ispunjena obećanja i realizovane aktivnosti koje su danas najavljene.

Zenički rudari u štrajk glađu stupili su juče, a federalna Vlada na telefonskoj sjednici obezbijedila je više od 2,5 miliona KM za doprinose 44 rudara u RMU Zenica.

Tokom dvodnevnog štrajka zeničkih rudara danas u popodnevnim časovima intervenisala je i Hitna pomoć, jer je dvojici rudara pozlilo.

Izvor: Srna