latinica  ћирилица
12/01/2018 |  22:45 ⇒ 22:47 | Autor: RTRS

Guslarsko društvo "Starina Novak" proslavilo 40 godina

Guslarsko društvo "Starina Novak" sa Pala organizovalo je večeras tradicionalno guslarsko veče povodom 9. januara - Dana Republike Srpske i 40 godina postojanja društva.
Gusle - Foto: ilustracija
GusleFoto: ilustracija

Guslarsko veče održano je u Kulturnom centru Pale, a u programu su učestvovali i guslari iz društava "Filip Višnjić" iz Istočnog Novog Sarajeva i "Romanija" sa Sokoca, muška i ženska izvorna grupa Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Mladost" sa Pala, duet frule braća Njegoš i Miloš Blagojević, kao i pjesnik Saša Nikolić.

Predsjednik Guslarskog društva "Starina Novak" Zoran Golubović kaže da se guslarsko veče održava 22. put, i to svake godine između dva Božića.

On je napomenuo da su svečanosti prisustvovali i mnogobrojni gosti, a nastupili su i mladi članovi ovog društva.

Golubović je istakao da su guslari pjesmom govorili i kada su svi ćutali, braneći Republiku Srpsku, srpsku tradiciju i kutluru.

Kroz društvo "Starina Novak" prošlo je, kako je rekao, oko 240 članova, a trenutno ih je 80. "Od toga 18 je guslara koji nastupaju na svim manifestacijama, tako da smo večeras dodijelili priznanja onima koji su to najviše zaslužili", navodi on.

Prema njegovim riječima, podijeljeno je 12 zahvalnica, četiri povelje i tri nagrade - gusle sa orlom.

Književnik i pjesnik Saša Nikolić rekao je da mu je kao epskom pjesniku čast i zadovoljstvo što je učestvovao u programu povoodm 40 godina postojanja Guslarskog društva i krsne slave Republike Srpske.

On je dodao da je Dan Republike mnogo značajan, posebno na Palama, gdje je ona rođena i nastala, tako da sam recitovao pjesmu o Republici koja je na Međunarodnom takmičenju u Ljubljani prošle godine osvojila nagradu.

Narodni guslar Žarko Milić iz Beograda rekao je da mu je čast što slave Dan Republike Srpske jer je i sam učestvovao u njenom stvaranju, i da je večeras otpjevao pjesmu iz toga vremena sa ratišta.

On kaže da gusle nemaju politiku, već služe da narod razgovara, da se svi druže da bi tradiciju prenijeli i na najmlađe.

Guslar Boško Vujačić istakao je da je istorija ispjevana u pjesmama i da su to sve primjerni čojstva, junaštva koji se moraju njegovati.

On naglašava da su gusle sačuvale riječ narodnu, ali da se danas sve više koristi savremena tehnika i tehnologija. "Ne smijemo dozvolili da nas progutaju savremeni trendovi, već da se vratimo jeziku, tradiciji i usmenom predanju, jer je ono tačnije od pisane istorije", navodi Vujačić.

Specijalni gosti guslarske večeri bili su Boško Vujačić, Žarko Milić i Slavko Aleksić, Boško Golijanin, Nemanja Timotija, Dušan Pejić, Luka Blagojević, Petronije Čolaković, Milovan Srdanović, Dragislav Gorančić i mnogi drugi.

Izvor: Srna