latinica  ћирилица
13/01/2018 |  07:57 ⇒ 14/01/2018 | 08:12 | Autor: RTRS

Nova godina po Јulijanskom kalendaru (VIDEO)

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju Јulijanski kalendar, dočekuju Novu godinu.
Pravoslavna Nova godina (ilustracija: RTRS) -
Pravoslavna Nova godina (ilustracija: RTRS)

Ove crkve 14. januara po Јulijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i dan Svetog Vasilija Velikog ili Vasiljevdan.

Pravoslavna Nova godina biće proslavljena širom Republike Srpske.

U pojedinim opštinama i gradovima biće organizovan doček na otvorenom, dok će u drugim mjestima građani slaviti u ugostiteljskim objektima, ili u krugu porodice. U svim pravoslavnim hramovima, u ponoć će biti služen moleban. Na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu organizovan je doček pravoslavne Nove godine.

Uz grupu Garavi sokak u opštini Istočno Novo Sarajevo biće dočekana pravoslavna Nova godina na otvorenom. Doček pravoslavne Nove godine u Modriči organizovan je u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u prigradskom naselju Višnjik. Na dočeku pravoslavne Nove godine publiku u Višegradu večeras će zabavljati Kiki Lesendrić i grupa "Piloti".

Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Derventa organizovaće večeras doček pravoslavne Nove godine na Trgu pravoslavlja.

Doček je organizovan i u Tesliću, Stanarima, Čajniču.

Za razliku od prethodnih godina, u Banjaluci neće biti organizovanog dočeka Pravoslavne Nove godine. Većina građana će dolazak nove godine po julijanskom kalendaru proslaviti u krugu porodice i prijatelja.

Omladina će, kao i obično, novogodišnju noć proslaviti u kafićima i noćnim klubovima.
Večeras će u centru Banjaluke, u sklopu druge manifestacije, biti održana dva koncerta, gradskog tamburaškog sastava i benda Odeon, koji će trajati do 23.30, dok će u ponoć u svim pravoslavnim hramovima biti služeni molebani za uspješnu i blagoslovenu Novu godinu.

Poslije dočeka Nove 2018 .godine po gregorijanskom kalendaru, neće manjkati provoda ni slavlja povodom Nove godine po julijanskom kalendaru u gradovima i turističkim centrima Srbije, gdje je organizovan raznovrstan provod uz nastupe muzičkih zvijezda i lokalnih bendova.

Beograđani imaju priliku da se provedu ispred opštine Zvezdara uz nastupe "Miligrama" i DŽenana Lončarevića, a u ponoć će u Hramu Svetog Save na Vračaru biti održan moleban i tradicionalni novogodišnji vatromet. Doček pravoslavne Nove godine u Novom Sadu obilježiće više koncerata najrazličitijih žanrova na više od 21 lokacije.
"Dođite po drugu dozu novogodišnje večeri u Beograd" poziva čitaoce londonski "Indipendent" i predlaže da obiđu znamenitosti grada, i boemsku četvrt Skadarliju sa tradicionalnim nastupom tamburaša.