latinica  ћирилица
13/01/2018 |  11:11 ⇒ 11:20 | Autor: RTRS

Iran: Ne prihvatamo izmjene nuklearnog sporazuma

Iran je saopštio da neće prihvatiti nikakve izmjene nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. i da će odgovoriti na sankcije SAD, javljaju agencije.
Teheran, Iran (Foto: Sputnik/Sergeй Mamontov) -
Teheran, Iran (Foto: Sputnik/Sergeй Mamontov)

Američki predsjednik Donald Tramp obećao da će se povući iz nuklearnog sporazuma ako evropski saveznici ne isprave njegove "strašne propuste".

Sporazum koji je Iran potpisao 2015. sa Kinom, Rusijom, SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom i Evropskom unijom podrazumijeva ograničavanje nuklearnog programa Irana u zamenu za smanjenje sankcija koje su mu nametnute.

U saopštenju koje je prenijela novinska agencija IRNA, Ministarstvo spoljnih poslova Irana je navelo da "neće prihavatiti nikakvu izmjenu sporazuma, ni sada ni u budućnosti", prenosi Rojters.

Kako prenosi agencija, Iran je istakao da će odgovoriti na sankcije koje su SAD uvele šefu pravosuđa te zemlje Ajatolahu Sadiku Laridžaniju.

SAD su uvele sankcije protiv 14 pojedinaca i firmi zbog, kako se navodi, kršenja ljudskih prava i podrške iranskom programu oružja, a među njima je i šef iranskog pravosuđa ajatolah Sadek Laridžani.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da je Laridžani, blizak saveznik vrhovnog iranskog vođe ajatole Ali Hamneija, "odgovoran za naređivanje, kontrolu i sprovođenje ozbiljnih kršenja ljudskih prava državljana Irana", prenosi Rojters.

Prethodno je Tramp izjavio da će potvrditi nuklearni sporazum sa Iranom poslednji put ako on ne bude promijenjen da bi dao Vašingtonu i evropskim saveznicima šansu da poprave "strašne propuste" sporazuma iz 2015. godine.

"Ovo je posljednja šansa. U odsustvu takvog sporazuma SAD neće ponovo suspendovati sankcije da bi ostao u nuklearnom sporazumu sa Iranom. A ako u bilo kom trenutku procenim da taj sporazum nije postignut, povući ću se iz dogovora odmah", rekao je Tramp, prenosi Rojters.

Tom odlukom koju će Tramp potpisati suspenduju se američke sankcije Iranu za još 120 dana.

Prema sporazumu šest svjetskih sila i Irana, Teheranu je zabranjeno obogaćivanje uranijuma do 2025. godine, dok Bijela kuća želi da trajno ograniči taj program.

Istovremeno, Ministarstvo finansija SAD odlučilo je da uvede nove sankcije protiv 14 iranskih građana i pravnih subjekata.

Ministar spoljnih poslova Irana DŽavad Zarif u petak je izjavio putem Tvitera da najnovija odluka američkog predsjednika Donalda Trampa o nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila podriva solidan multilateralni dogovor.

Izvor: Tanjug