latinica  ћирилица
13/01/2018 |  12:28 ⇒ 14:22 | Autor: RTRS

Zvornički planinari u pohodu na Rtanj (VIDEO)

Devet zvorničkih planinara, članova Planinarsko-ekološkog udruženja "Korak" otputovali su u Boljevac gdje će učestvovati na tradicionalnom božićnom usponu na planinu Rtanj, u želji da "pokore" najviši vrh ove zagonetne planine visok 1.565 metara - Šiljak.
Pripreme za pohod na Rtanj - Foto: RTRS
Pripreme za pohod na RtanjFoto: RTRS

Zvornički ljubitelji prirode, "naoružani" dobrom voljom i ljubavlju prema avanturi, spakovali su rance i krenuli put Boljevca, gdje će zajedno sa još oko hiljadu planinara iz cijelog regiona pokušati da osvoje najviši vrh Rtnja i na ovoj planini dočekaju Pravoslavnu novu godinu.

- Uspon traje negdje oko pet sati, 6,15 kilometara je staza s tim što je nadmorska razlika između polazne tačke i uspona oko 1.000-1.200 metara zavisi s koje strane idemo. Bilo je i većih uspona, ali ovo je neki tradicionalan i dosta je zahtijevan, veliki uspon, kaže Zoran Smiljanić, potpredsjednik Planinarsko-ekološkog udruženja "Korak" Zvornik.

Zvorničanki Bojani Savčić biće ovo jubilarni dvadeseti uspon.

- Ljubav prema planinarenju, pa povratak prirodi, izazovi, kondicija, aktivnosti... Pripreme su obavezne u svakom slučaju, s obzirom da je ovo jedan od zahtijevnijih uspona, jako je bitno da budemo u kondiciji, ističe Bojana.

Osim što će uživati u druženju sa svojim kolegama, Zvorničani će osjetiti čaroliju i jedinstvenost jedne od najmisterioznijih planina regiona. Boravak u Srbiji iskoristiće i da posjete manastire Đunis, Žiču i Ravanicu.