latinica  ћирилица
13/01/2018 |  13:35 ⇒ 14/01/2018 | 08:37 | Autor: RTRS

Uskoro počinje rekonstrukcija Banskog dvora- Vlada obećala pomoć (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić obišli su danas Kulturni centar Banski dvor i najavili da će uskoro započeti rekonstrukcija zgrade ove institucije kulture.
Odobrena sredstva za sanaciju Banskog dvora (foto: http://banjaluka.rs.ba) -
Odobrena sredstva za sanaciju Banskog dvora (foto: http://banjaluka.rs.ba)

Cvijanovićeva je naglasila da će Vlada Republike Srpske finansirati prvu fazu obnove Banskog dvoru u iznosu od 2,5 miliona KM.

- Projekat je veliki i radiće se u nekoliko faza. Sanacija obuhvata obnovu krova, fasade, kao i druge neophodne radove. Banski dvor je ogroman resurs Banjaluke, ali i Republike Srpske i vjerujem da će nakon sanacije ova institucija biti u punom kapacitetu – rekla je premijerka Srpske.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da su ovo odlične vijesti za Banjaluku, jer je sada prilika da Banski dvor konačno počne da funkcioniše u punom kapacitetu.

- Dugo godina čekamo na ozbiljnu rekonstrukciju, a zanačajan dio objekta trenutno nije u funkciji, odnosno dosta prostorija nije u upotrebljivom stanju. Prva faza bi podrazumijevala zamjenu krova, zamjenu fasade i stolarije, a onda se može ući u sanaciju instalacija. Nakon rekonstrukcije, svi građani Banjaluke će dobiti multifunkionalan prostor za održavanje kulturnih i drugih događaja – naglasio je Radojičić i dodao da je Grad sada ušao u rekonstukciju užeg centra koji bi trebalo da dobije novi izgled, a Banski dvor je jedna od najznačajnih građevina u centru grada.

Domaćin današnjeg sastanka bio je direktor Kulturnog centra Banski dvor, Mladen Matović.