latinica  ћирилица
13/01/2018 |  13:56 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Cvijanović: Priče o paravojnim formacijama bombastična nagađanja

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da Srpska ima Ministarstvo unutrašnjih poslov kao regularnu formaciju i da su priče da neko želi da formira paravojne jedinice bombastična nagađanja.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

"Imamo regularnu formaciju u Srpskoj, što smo imali priliku da vidimo i na obilježavanju 9. januara - Dana Republike. Tu su bili Zastavni vod, Specijalna jedinica, Јedinica za podršku i sve ostalo što treba da prikažemo. Pažnja institucija, ulaganje i sve što je u vezi sa formacijama tog tipa usmjereno je na naš MUP", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je istakla da je priča o paravojnim formacijama vezana za različitu vrstu podmetanja i nastojanje da se Srpska dodatno problematizuje.

"Toga nikad nije dosta Sarajevu i pojedinim strancima, pa se uvijek nešto stavlja u nekakav kontekst. Sada su odlučili da nas stave u kontekst globalnih stvari i tuča koje se dešavaju na relaciji velikih sila. Mislim, da su sve predimenizionirali i počeli da izmišljaju neke stvari, a što se tiče institucija Srpske pažnja je usmjerena na MUP", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je MUP u zadnje dvije godine, a što će posebno biti vidljivo u naredne dvije godine, institucija koja ima najviši iznos materijalnih ulaganja.

"Tu se u obzir mora uzeti ulaganje u izgradnju centra MUP-a u Zalužanima kod Banjaluke za šta će biti izdvojeno više od šest miliona KM, zatim nabavka uniformi i naoružanja i ono što ćemo raditi u naredne dvije godine. Kada se sve to uzme u obzir i sve ono što znači poboljšanje komunikacije i opreme za Specijalnu jedinicu i ostale, onda će se vidjeti da je to ogromno ulaganje", rekla je Cvijanovićeva, naglasivši da je Srpska ponosna na ono što su pripadnici MUP-a pokazali na svečanom defileu povodom Dana Republike.

Na pitanje kako komentariše izvještaj američkog Kongresa u kome se navodi da Srpska može da spriječi ulazak BiH u NATO, Cvijanovićeva je rekla da je to pokušaj privlačenja pažnje na Srpsku.

"Međutim, tu ima i stvar koja je tačna, ali ne na način i sa namjerom kako je prikazana u izvještaju, a to je činjenica da za bilo kakav proces, u ovom slučaju se govori o NATO, ali da pričamo i o EU, mora postojati saglasnost svih u BiH. Mislim da u tom slučaju i Federacija može zaustaviti masu stvari, što je i radila", kaže Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, to su procesi koji zahtjevaju potpuni konsenzus svih relevantinih učesnika, entiteta sa institucijama i konstitutivnih naroda.

"Ono što se od njih očekuje i što misle treba da bude uvaženo, a kako ćemo se i gdje kretati još je otvorena priča. Sada i ne govorimo o članstvu u NATO jer je to predaleka priča, a oni su zakomplikovali stvari vezane za aktivaciju MAP-a upravo time što se otima imovina. Nigdje nismo vidjeli primjedbe zbog ovoga, a ako je nešto dobrovoljan proces, onda mora biti takav", rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o dijelu izvještaja u kojem se navodi da je Rusija intenzivirala odnose sa zvaničnicima Srpske, Cvijanovićeva je rekla da bi zvaničnike Rusije trebalo pitati gdje dolaze, te da na njihov protokol ne može da utiče Vlada i institucije Republike Srpske.

"Svaka država uređuje gdje i s kim se sastaju funkcioneri i u kom formatu", zaključila je Cvijanovićeva.

Izvor: Srna