latinica  ћирилица
13/01/2018 |  15:02 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Ribnik: Drvoprerađivačka idustrija okosnica privrede (VIDEO)

Na području Ribnika posluju čak 22 preduzeća koja se bave drvopreradom.
Ribnik - drvoprerađivači - Foto: RTRS
Ribnik - drvoprerađivačiFoto: RTRS

Pretežno su izvozno orijentisani. Kako kažu drvoprerađivači, zadovoljni su prošlogodišnjim rezultatima, a pojedinci planiraju proširenje proizvodnje i nova zapošljavanja.

Za zapošljavanje u 2018. izdvojena su sredstva i iz opštinske kase.

Drvoprerađivačka idustrija je okosnica privrede u ruralnoj opštini Ribnik. Ne izostaju ni nova zapošljavanja u ovoj oblasti.

OU oblasti drvoprerađivačke industrije zadovoljni prošlogodišnjim rezultatima. Pozitivno poslovanje, rezultat je planova za budućnost koji obuhvataju nova zapošljavanja i proširenje proizvodnje.

- Sad u 2018. godini gradimo novi pogon koji će zapošljavati nekih 40-ak novih radnika, ističe Dušan Barjakterević, vlasnik firme u oblasti drvoprerađivačke industrije.

Opština Ribnik ima preduslove za turizam i hidroenergetske potencijale, međutim, okosnica privrede su šumarstvo i drvoprerada.

Čak 50 odsto zaposlenih radi u ovoj oblasti. Za subvencionisanje novih zapoljšavanja, iz budžeta opštine izdvojeno je 30 hiljada maraka.

- U narednoj godini treba da usvojimo strategiju razvoja opštine i imamo određeni iznos sredstava koje smo planirali da subvencionišemo nova zapošljavanja, pojašnjava Radenko Banjac, načelnik opštine Ribnik.

Na području Ribnika živi šest hiljada stanovnika, na najviše zaposlenih je u oblasti šumarstva i drvoprerade.