latinica  ћирилица
13/01/2018 |  16:07 ⇒ 16:08 | Autor: RTRS

Galijašević: Pričom o paravojskama prikriva se povratak stranih boraca u BiH

U Republici Srpskoj ne postoje paravojne formacije, što znaju i zapadne obavještajne službe, a plasiranjem takvih informacija umanjuje se značaj terorističke prijetnje i prikriva povratak poraženih stranih boraca u BiH, izjavio je Srni ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

Relevantne informacije sa najvažnijih mjesta, a to su Ministartvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Eufor kroz operaciju Altea znaju da to ne postoji", rekao je Galijašević povodom izjava ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića o parabezbjednosnim grupama u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, ovo je veoma opasna optužba nerelevantnog čovjeka, ali dolazi sa relevantnog mjesta - sa pozicije ministra bezbjednosti.

"Ovo je pokušaj ispisivanja užasne optužnice Republici Srpskoj. Niko u to ne vjeruje. Ovde postoje daleko važniji mehanizmi obavještavanja i djelovanja zapadnih obavještajnih službi koje znaju da u Republici Srpskoj ne postoje paravojne formacije", rekao je Galijašević.

Galijašević je napomenio da bi i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao najprofesionalnije u BiH, bilo ugroženo postojanjem takvih paravojnih formacija.

On je naveo da ovom pričom Mektić umanjuje značaj terorističke prijetnje, prikriva povratak poraženih stranih boraca u BiH, te da, istovremeno, krije korupciju na najvišem nivou u vezi sa pasošima koja prelazi 25 miliona KM.

Galijašević je istakao da Mektić "pomaže povratnicima sa sirijskog ratišta kojih se vratilo više od 150, a samo ih je 57 procesuirano", te da ga tužilaštvo treba skloniti sa pozicije.

"On poziva na konflikte, na rat, na ukidanje ustavnog poretka i sankcionisanje Republike Srpske", kaže Galijašević, te podsjeća da je američka vlada u godišnjem izvještaju o terorizmu opasno zamjerila pravosuđu BiH, Udarnom timu za borbu protiv terorizma i bezbjednosnim agencijama na ovakvoj podršci koju daju terorističkim organizacijama i ratnicima u Siriji.

Galijašević je istakao da je "izvor paravojske" džamija "Kralja Fahda" u Sarajevu, gdje se proizvode borci za strana ratišta, a čiji je glavni imam Nezim Halilović Muderis nedavno poručio onima koji "neustavno obilježavaju 9. januar da se cijena cjelovite BiH može i treba platiti čak i životima, te da još ima preživjelih pripadnika i armije i MUP, koji su ponovo spremni da ponude svoje živote".

"Halilović je bio glavni imam u Konjicu od 1991. do 1996. godine, a istovremeno je bio komandant diverzantske jedinice u Konjicu i komandant 4. muslimanske brigade. Povezan je sa mnogim zločinima, pa i sa onima u Bradini. Njegova mržnja je zastrašujuća. Njega ne treba potcjenjivati", istakao je Galijašević.

On je dodao da su hutbe Halilovića pozivi na akcije, da se desi zločin, da podstiče na napad.

Galijašević je napomenuo da je Halilović imam vehabijske i saudijske džamije u srcu Sarajeva koja je vanpravnog i političkog sistema BiH, nedostupna ustavnom poretku BiH.

On je naglasio da džamija ima potpuni pravni i teritorijalni imunitet u odnosu na BiH, gdje domaće bezbjednosne agencije ne mogu da uđu da vrše istragu. "Tamo se radikalizuje, tamo se huška na rat", kaže Galijašević.

On je zaključio da je ključno pitanje za Rijaste islamske zajednice kako jedan imam, kao jedan od visokih funkcionera u Rijasetu, može da raditi u stranoj džamiji.

Izvor: SRNA