latinica  ћирилица
13/01/2018 |  16:34 ⇒ 16:35 | Autor: RTRS

Upozorenje na oprez zbog mogućeg terorizma na Kosovu

Stejt department upozorio je svoje državljane koji planiraju da putuju na Kosovo da budu dodatno oprezni zbog terorizma.
Stejt Department                                              (Foto:twitter) -
Stejt Department (Foto:twitter)

"Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući i Kosovo", navedeno je u saopštenju Stejt departmenta koje je prenijela i američka ambasada u Prištini.

Kako se navodi u saopštenju, "teroristi mogu da napadnu sa malo ili bez ikakvog upozorenja, ciljajući na turističke lokacije, transportne centre, pijace, tržne centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogoslužna mjesta, parkove, glavne sportske i kulturne događaje, obrazovne ustanove, aerodrome i druge javne površine".

U saopštenju Stejt departmenta, koje prenose i beogradski mediji, navedeno je da se "politički motivisano nasilje javlja širom Kosova".

Amerikanci su upozoreni da ponovo razmotre putovanje na sjever Kosova zbog "građanskih nemira" i da tenzije među zajednicama na sjeveru Kosova nastavljaju da podstiču nasilje, demonstracije i druge vrste nemira u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

"Iako su nedavni nemiri bili politički motivisani i u njima nije bilo miješanja turista ili članova međunarodne zajednice, posmatrači bi mogli da budu uključeni ako bi došlo do nasilnih incidenata", navodi Stejt department.

U saopštenju se ne precizira na koje se to "nedavne nemire" misli.

Stejt department i ranije je izdavao slična upozorenja svojim građanima, a poslednji put "bezbednosna poruka" izdata je u decembru zbog mogućih demontracija u Prištini zbog povećanja cijene električne energije, podsjećaju mediji.

Izvor: SRNA