latinica  ћирилица
14/01/2018 |  11:05 ⇒ 20/01/2018 | 20:24 | Autor: RTRS

Dodik: Nisam protiv SAD i EU, ali jesam protiv držanja lekcija (VIDEO)

Biti dosljedan ne znači biti tvrd, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povodom primedaba da vodi tvrdu politiku prema Zapadu, uz napomenu da on nije protiv SAD ili EU, ali da jeste protiv, kako kaže, "njihovog razbacivanja i držanja predavanja" u njegovoj zemlji.
Dodik: Nisam protiv SAD i EU - Foto: RTRS
Dodik: Nisam protiv SAD i EUFoto: RTRS

- Treba li da budem mekan prema onima koji nam vitalna nacionalna prava u kontinuitetu osporavaju? Ambasadori nisu države, iako ovdje upravljaju situacijom. Nisam ja protiv Amerike, EU, bilo koga, ali jesam protiv njihovog razbacivanja, držanja predavanja u mojoj zemlji. Tako ne može, rekao je Dodik u intervjuu za "Politiku".

Upitan da li je moguće otvoriti nova radna mjesta i uticati na demografiju bez dobrih političkih veza sa najvećim svjetskim ekonomijama, Dodik je ukazao da nikada nije bilo više zaposlenih, da je prošle godine zabilježen rast i da ekonomija ne pada.

- Naša politika nije tvrda i podrazumijeva uvažavanje. Biti dosljedan ne znači biti tvrd. Ne tražim konflikt, ali ne mogu da budem servilan. Imamo opoziciju koja je dovoljno mekana, smatra Dodik.

Na konstataciju da se, iako je Dana Republike Srpske definisan kao sekularni praznik, pozivu na proslavu nisu odazvali iz svijeta, Dodik je rekao da "nije važno ko je došao, narod se okupio i pokazao šta misli, a onaj ko to ne poštuje, neka kaže šta poštuje".

- Neće ni nas biti, na primjer, 4. jula, kod onih koji drže do toga, ili na proslavama EU, ako već nisu htjeli kod nas, poručio je predsjednik RS.

Iako na proslavu nisu došli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, Dodik je rekao da RS njima duguje samo čast i podsjetio da je Vučić uputio, kako je rekao, "upečatljivu čestitku", a da je u ime Vlade Srbije bilo nekoliko ministara, predstavnici vojske i policije, načelnik Generalštaba.

On je izrazio uvjerenje da će Vučić narednih godina biti na proslavi, podsjetivši da je dolazio i ranije.

- Visoki gosti dolaze na jubileje, zašto moraju svake godine. Može svako sad da se nešto pita, ali kako im ne padne na pamet da se upitaju da li bismo imali toliko zvaničnika iz Srbije da je Vučić bio protiv toga. Mogu samo da zahvalim Vučiću za sve što je uradio za RS, od investicija do političkog stava da poštuje Dejton i dogovor unutar BiH, uvijek uz napomenu da voli RS, rekao je Dodik i podsjetio da je i Brnabićeva nedavno bila na donatorskoj večeri u RS, sa velikom donacijo

O pitanju izbora između EU i Rusije, Dodik kaže da EU nije atrakcija od prije deset godina i da postoje brojni problemi.

- Mi ne možemo da utičemo na to kakva će biti EU, ali možemo da razmišljamo u šta nas guraju. U međuvremenu, naravno, radićemo na evropskim vrijednostima jer one nam trebaju. Ali ako nismo vidljivi kao RS, na tom putu nas nema, naglasio je Dodik.

Kako je dodao, "onomad su nam predlagali da sva evropska pitanja budu nadležnost EU, što znači sve".

- To smo odbacili i došli do mehanizma koordinacije, koji preko 70 odsto pitanja za EU delegira na entitete. Poštujte to. Vidite li možda nešto pogrešno u takvoj politici? Hoćete da naše resurse damo u ruke nekom drugom? Јa, eto, neću, biram da budem ’arogantan‘. Najviše evropskih sugestija iz agende ispunila je RS, dok to nisu uradile FBiH i nivo BiH. Navikli su se da mi možemo da budemo samo loši, ili podanici. Neki su se previše zaigrali. E, meni takva Bosna ne treba, rekao je Dodik.

On smatra da nema dileme "EU ili Rusija" ali navodi da ne može neke stvari da prihvati kao čovjek.

Dodao je i da je RS spremna da se povinuje Ustavu BiH, onako kako je napisan, navodeći da RS traži dogovor oko mnogih stvari u BiH, kojih nema, "jer stranci daju naloge za ispunjavanje", što on ne želi.

- A ovo što Izetbegović govori o tobož napadima je smiješno. Čisto hipotetički, neće dobiti dozvolu federalne policije, jer to neće podržati Hrvati. Vojska ne može da bude upotrebljena bez odluke tri člana Predsjedništva Bih. Može da odvoji nešto svoje, pa napravi paravojne formacije. Ali u Republici Srpskoj postoji legalna policija, rekao je Dodik.

Izvor: Sputnjik