X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/01/2018 |  12:50 | Izvor: RTRS

Da li je moguće sačuvati zdravlje u sezoni virusa?

Sezona virusa i gripa je u toku, pa je važno da pokušamo da sačuvamo naše zdravlje ako je to ikako moguće.
Prehlada (ilsutracija) -
Prehlada (ilsutracija)

Šta tačno treba da znamo o virusu gripa?

Kolega je obolio od gripa, i na poslu je kašljao i kihao po kancelariji. Da li smo mogli da se zarazimo, čak i ako je samo svratio?

Da, mogli ste. Oboljeli od gripa zarazni su za okolinu 24 sata prije nego što se pojave simptomi, i još sedam dana od oboljevanja. Virus gripa je visoko zarazan, a bolest se prenosi kapljičnim putem, govorom, kihanjem i kašljanjem. Čestice virusa ostaju u zatvorenim prostorima i postaju mogući izvor zaraze. Zimi se zatvoreni prostori ne vjetre dovoljno, pa se u njima nalazi više infektivnih čestica. Kada kihamo, jedna kapljica ima i do 10.000 infektivnih doza.

Treba li da pijem vruć čaj dok imam grip?

Ni slučajno. Ne smije da se pije ni vruće ni hladno, jer se na taj način može oštetiti sluznica grla. Važno je da se unese tečnost, nezavisno da li su to čaj, voda ili nezaslađeni sokovi. Pod tečnošću ne smatramo alkohol.

Ako imam 39 temperaturu, da li treba da idem kod doktora?

Ne, ako temperatura nije povišena duže od četiri ili pet dana. Srednje teški oblik bolesti bez komplikacija ima povišenu temperaturu do 5 dana. Ako temperatura traje duže, upućuje na moguću komplikaciju. Isto tako, nakon normalizacije, novi skok temperature poslije nekoliko dana može da bude znak nekih komplikacija. Tada treba otići kod doktora.

Koliko je virus gripa aktivan na kvaki od vrata?

Ako je kvaka u zatvorenom, virus će brže izgubiti snagu. Teoretski može da ostane i 10 do 12 sati na kvaki od automobila ili u tramvaju. Bez obzira na toplotu, virus može da ostane zarazan nekoliko sati.

Kako da prepoznate da li je virus gripa ili prehlada?

Inkubacija kod gripa traje od jednog do tri dana, nakon čega bolest izbija naglo sa tipičnim simptomima kao što su visoka temperatura, groznica, malaksalost cijelog tijela, jak umor i slabost, glavobolja i bolovi u mišićima, a tek kasnije se razviju respiratorni simptomi. Temperatura naglo raste u prva 24 sata.

Prehlada je virusna bolest koja zahvata sluznicu disajnih organa, blagog je toka i obično bez komplikacija. Najčešće izaziva bolove u grlu, kašalj i promuklost.

Koliko dugo se boluje od gripa?

Ako se radi o gripu bez komplikacija, visoka temperatura i opšti simptomi bolesti najčešće traju tri dana, ali mogu da traju i do sedam dana. Kašalj i bolovi u grlu mogu da traju i do dvije nedjelje.

Koliko dugo treba ostati kod kuće?

Preporučuje se još najmanje 24 sata nakon što se temperatura vrati u normalu i pošto se povuku opšti simptomi. Ostati kod kuće znači - ne ići na posao, u školu, na putovanja, u prodavnicu, i ako morate, idete samo kod doktora. Simptomi i povišena temperatura trebalo bi da se povuku i bez uzimanja lijekova ako se radi o gripu bez komplikacija.

Kako zaštititi ukućane?

Koliko god možete, držite se dalje od ukućana kako biste smanjili mogućnost širenja zaraze. Barem prekrijte usta i nos maramicom dok kišete ili kašljete. Često perite ruke.

Može li da se razvije imunitet protiv gripa?

Virus gripa mutira toliko brzo da niko ne može da postane na njega trajno otporan. Osim toga, tipovi virusa gripa koji masovno kruže odlično su se prilagodili prenosu uobičajenim društvenim kontaktom, zbog čega i imamo velik broj oboljelih svake sezone.

Јesam li zaštićen od virusa ukoliko se vakcinišem?

Ne sasvim. Potrebno je dvije nedjelje da organizam razvije antitijela i da stvori imunitet na grip nakon vakcinacije. Pa čak i tada, vakcina ne pruža stopostotnu zaštitu, njime se znatno smanjuje mogućnost obolijevanja od gripa kod zdravih odraslih osoba. I nakon što ste se vakcinisali, često perite ruke, kijte i kašljite u maramicu, uravnoteženo se hranite, budite fizički aktivni i boravite na svježem vazduhu.

Izvor: B92