latinica  ћирилица
16/01/2018 |  16:13 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Vikipedijin dan u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

Najveća svjetska slobodna enciklopedija- Vikipedija obilježila je 17. rođendan postojanja u više od 90 gradova širom svijeta. Јedini grad domaćin u zemljama regije bio je Istočno Sarajevo. Organizator obilježavanja Vikipedijinog dana je Vikimedijina zajednica Republike Srpske.
Vikimedijin dan - Foto: ilustracija
Vikimedijin danFoto: ilustracija

Svijet u kojem svaka osoba ima slobodan pristup cjelokupnom ljudskom znanju- zadatak je koji je Vikipedija stavila pred sebe prije punih 17 godina. Danas se smatra najvećom svjetskom onlajn enciklopedijom, sa nekoliko desetina miliona članaka na 291 jeziku, dok se svakog mjeseca bilježi više od pola milijarde pregleda.

- Pored slobodnog znanja, akcenat je na očuvanju nacionalnog identiteta i kulture na području BiH i Srbije. Koordiniramo različitim projektma u saradnji sa brojnim institucijama, a sve s ciljem da omogućimo što veći broj kvalitetnih sadržaja koji će biti dostupni na internetu po slobodnim licencama - ističe Bojana Podgorica, koordinator za Vikimedijine projekte u Republici Srpskoj.

Na konfenciji učestvuju i govore urednici i korisnici Vikipedije na srpskom jeziku, predstavnici Vikimedijine zadužbine, te predstavnici Vikimedijine zajednice iz Republike Srpske.

- Zaljubljenik sam u fotografiju i preko projekta "Tragom duše" upoznao sam ljude koji vole Republiku Srpsku. Fotografišući Istočnu Heregovinu shvatio sam koliko je važan ovaj projekat kojim se predstavljamo kako našim ljudima, tako i čitavom svijetu - ističe Bogdan Lažetić iz Gacka.

Vikimedijina zajednica Republike Srpske, grupa urednika i korisnika Vikimedijinih projekata u Srpskoj, zvanično je priznata u oktobru 2015. godine.