X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
17/01/2018 |  12:21 | Izvor: RTRS

Razlog zbog koga nikada ne bi trebalo da zadržavate kihanje

Nikada, nipošto ne pokušavajte da zadržavate kihanje. Pogotovo ne zapušavanjem nosa i usta, jer biste zbog toga mogli da završite u hitnoj pomoći.
Kihanje - Foto: ilustracija
KihanjeFoto: ilustracija

Јedan, inače zdrav, 34-ogodišnji Britanac osjetio je bol u grlu, poslije koga je počeo da kiše. Pokušao je da spriječi kihanje zapušiviši usta i nos.

Do momeneta kada je stigao kod ljekara, sasvim je izgubio glas i jedva da je mogao da guta. Doktori koji su da pregledali, mogli su da čuju pucketave zvuke koji su se prostirali od njegovog vrata pa do grudnog koša, piše Gizmodo.

Kasniji pregled i snimanje su pokazali da je silina "obrnutog" kihanja čovjeku probušila ždrijelo, dio grla ispod usta i nosa, a ispred jednjaka i grkljana.

Pucketave zvuke proizveli su mjehurići vazduha koji su, usljed snage kihanja, dobili ubrzanje tarući se o meka tkiva vrata i prostor između pluća.

Zbog visokog rizika od infekcije vrata i grudi, čovjek je primljen u bolnicu i stavljen na infuziju.

Imao je sreće, budući da je poslije sedam dana njegovo grlo bilo dovoljno zaliječeno da bi mogao da bude skinut sa infuzije, pa je ubrzo pušten kući - uz instrukcije da više nikada ne zadržava kihanje.

Doktori ističu da je, iako su ovakvi slučajevi veoma rijetki, zadržavanje kihanja dovodilo i do opasnijih posljedica kao što su probijanje bubnih opni i pucanja krvnih sudova mozga, što može da ima i fatalne posljedice.

Izvor: B92