X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
17/01/2018 |  20:02 | Izvor: RTRS

Naučnici upozoravaju na sumrak civilizacije

Američki i britanski naučnici izdali su za Nacionalnu akademiju nauka SAD zvanično saopštenje o tome kada će život na Zemlji postati nepovoljan za čovjeka i druge sisare.
Planeta Zemlja (Foto: Pixabay) -
Planeta Zemlja (Foto: Pixabay)

Ljudi izbacuju u atmosferu velike količine izduvnih gasova, što će na kraju dovesti do neminovne promjene klime. Već kroz 200 godina na Zemlji neće ostati živih bića, jer će uslovi za život postati nepodnošljivi. Čovječanstvo ne može da živi u takvoj sredini i odmah će nestati, navodi se u zvaničnom saopštenju stručnjaka za Nacionalnu akademiju nauka SAD.

Ranije je britanski naučnik Stiven Hoking upozorio da će kroz 100 godina na Zemlji zbog globalnog zagrijavanja biti zagađene sve vodene površine. Kao primjer je naveo Veneru na kojoj je prije 4,5 miliona godina postojala tečnost, ali je zbog promjene klime ona nestala i planeta je postala beživotna.

Naučnici su naveli druge razloge zbog kojih će nestati civilizacija. Među njima su nuklearna zima, koja može da počne zbog rata, pandemija, sudar Zemlje sa asteroidima, pa čak i napad vještačke inteligencije.

Izvor: Sputnjik