latinica  ћирилица
18/01/2018 |  14:13 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

U Srpskoj veći broj povreda od pirotehničkih sredstava

Načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centraRepublike Srpske Nikola Baroš rekao je danas da je, uprkos velikom broju upozorenja i apela o posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava, broj povreda ove godine tri ili četiri puta veći nego ranijih godina.
Petarde - Foto: RTRS
PetardeFoto: RTRS

"Ne znamo koji je razlog, ali još jednom apelujemo na javnost da se nešto promijeni i da se napravi nekakva kontrola što se tiče eksplozivnih sredstava", izjavio je Baroš novinarima u Banjaluci.

On je rekao da je u Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju prije šest dana hospitalizovan pacijent Anđelko Lugonja, koji je rukujući pirotehničkim sredstvom ostao bez dijelova trećeg i četvrtog prsta.

Baroš je rekao da je pacijent zadobio teške povrede koje će ostaviti trajne posljedice, te da će mu funkcija desne šake biti redukovana za normalnu funkciju u budućnosti.

"Dijelom je parcijalna amputacija četvrtog prsta, trećeg najvećim dijelom. Suština je da se eksplozive povrede odmah ne zbrinjavaju, već se primarno obrade i nakon pet dana obrade, nakon čega je u ovom slučaju potrebno uraditi još jedan ili dva sekundarna hirurška zahvata kako bi se završila kompletna obrada", naveo je Baroš.

On je istakao da su povrede šake najčešće one nastale usljed rukovanja pirotehničkim sredstvima, dok su česte i povrede oka, dijelova ekstremiteta, te opekotine dijelova tijela i lica.

Baroš je rekao da je ove godine bilo i slučajeva povrede djece uzrasta do 15 godina koja su hospitalizovana na Klinici za dječiju hirurgiju.

On je naglasio da je ove godine povećan broj povreda od pirotehničkih sredstava, uprkos apelima upućen neposredno prije novogodišnjih i božićnih praznika u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srpske.

Baroš je rekao da se Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC-a Republike Srpske obratilo 14 pacijenata sa manjim povredama, te da je svakodnevno bilo pacijenata hospitalizovanih sa eksplozivnim povredama.

Prema njegovim riječima, većina povrijeđenih usljed rukovanja pirotehničkim sredstvima ove godine bila su lica starija od 18 godine.

Banjalučanin Anđelko Lugonja /36/ zadobio je teške povrede desne šake u petak, 12. januara, poslije podne, kada je aktivirao, kako je rekao, veliku crvenu petardu.

"Uzeo sam petardu, zapalio je i nisam je uspio izbaciti iz ruke. Ona je pukla i napravila mi problem za čitav život. Odnijela mi je dijelove prsta", naveo je Lugonja.

On je potvrdio da mu je petarda prilikom eksplozije potrgala prste na ruci.

"Moja poruka svima je da vide i da se uče na mojoj grešci i ne prave iste", dodao je Lugonja.

Izvor: Srna