latinica  ћирилица
19/01/2018 |  07:46 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Širom Republike Srpske plivanje za Časni krst (FOTO/VIDEO)

Srpska Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika- obilježavanje krštenja Isusa Hrista u rijeci Јordan. Širom Srpske organizovana su plivanja za Časni krst.
Banjaluka: Mirko Ivanković pobjednik u plivanju za Časni krst - Foto: SRNA
Banjaluka: Mirko Ivanković pobjednik u plivanju za Časni krstFoto: SRNA

Povodom Bogojavljenja u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služena je sveta arhijerejska liturgija i organizovana litija do mosta Patra.

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Јefrem okupljenim vjernicima uputio je praznični pozdrav "Bog se javi!", te ih pozvao da učestvuju u bogojavljenskoj litiji.

Liturgiji su, osim velikog broja vjernika, prisustvovali gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

Nakon liturgije, uslijedilo je osveštavanje bogojavljenske vodice, sa kojom će sveštenici blagosloviti domove vjernika.

Bogojavljenska litija prošla je ulicom od Sabornog hrama Hrista Spasitelja do Gradskog mosta, gdje je organizovano tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Krst časni.

Banjaluka: Litija i plivanje za Časni krst (Foto: SRNA)

Pobjednik plivanja za Krst časni je dvadesetpetogodišnji Banjalučanin Mirko Ivanković. On je prvi stigao do Časnog krsta od 33 učesnika Bogojavljenskog plivanja u rijeci Vrbas. Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem blagoslovio je plivače, a nakon završetka plivanja zajedno sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem darivao je Ivankovića zlatnikom, dok su i ostali učesnici plivanja dobili prigodne poklone.

Radojičić je rekao da grad nastavlja tradiciju plivanja za Časni krst na Bogojavljenje, te da godinama zajednički organizuje bogojavljenske svečanosti sa Srpskom crkvenom opštinom i Eparhijom banjalučkom.

"Ova tradicija traje više od 100 godina, prekidana je u razičitim vremenima u zavisnosti kada je koja država dolazila i sistem, ratovi i ostalo, ali se iznova vraćala", istakao je Radojičić, čestitavši pobjedniku plivanja za Časni krst Mirku Ivankoviću, kao i svim učesnicima plivanja.

Ivanković je rekao da za njega predstavlja veliku čast to što je prvi doplivao do Časnog krsta.

 Banjaluka: Plivanje za Časni krst (Foto: RTRS)

Praznik Bogojavljenja u Trebinju je počeo Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, koju je služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Vladika Grigorije je rekao da je "veoma važno da shvatimo da niko od nas ne može da posjeduje Duha Svetog, ali svako može da se osloni na njega, da mu sleduje i da ga prihvata".

Nakon litije i osvećenja vode rijeke Trebišnjice uslijedilo je tradicionalno plivanje za časni krst u kojem je učestvovalo više od 70 Trebinjaca i Hercegovaca. Nikola Lješković /25/ prvi je doplivao do Časnog krsta. Među učesnicima bila je i tridesetogodošnja Dragica Drapić, koja je prvi put plivala za Časni krst.

 Trebinje: Plivanje za Časni krst (Foto: SRNA)

Dobitnik je zlatnika za pobjedu na Bogojavljenskom plivanju do Časnog krsta u rijeci Željeznici u Istočnom Sarajevu je Gradimir Miladinović, student prava iz Trebinja. U svojoj kolekciji već ima tri zlatnika sa Bogojavljenskih plivanja. Na takmičenje se prijavilo 18 odvažnih plivača, kojima je ljubav prema Bogu i pravoslavnoj tradiciji bila jača od hladnih talasa rijeke. Organizatori plivanja za Časni krst obezbijedili su prigodne poklone za sve plivače-takmičare.

U Vojkovićima je do Časnog krsta prvi doplivao Rade Dragović. U Crkvi Svetog Petra Sarajevskog služena je sveta liturgija, dok je zlatnik pobjedniku i prigodne poklone takmičarima uručio načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović.

Za časni krst plivalo se danas i u Višegradu. U konkurenciji 28 takmičara iz Višegrada, Valjeva, Foče, Rogatice i Sokoca stazu drugu 33 metra prvi je preplivao devetnaestogodišnji Marko Milanović iz Foče. Njemu je nagradu za osvojeno prvo mjesto uručio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

"Ovo je moje prvo učestvovanje na ovoj manifestaciji. Drina je bila hladna, ali smo, ipak, uspjeli", rekao je Milanović, istakavši da je srećan zbog nagrade koju je osvojio, jer je danas veliki praznik Bogojavljenje.

Višegrad: Marko Milanović prvi doplivao za Časni krsta (Foto: SRNA)

Na Zvorničkom jezeru rutu od 33 metra prvi je preplivao dvadesetšestogodišnji Siniša Mišić iz Milića. I ove godine nastupila je i jedna djevojka Milana Mijatović, prošlogodišnja pobjednica, a prvi put i najmlađi učesnik četrnaestogodišnji Milan Mitrović.

Gradiški policajac Rajko Lajić pobjednik je u plivanju za Časni krst koje je nakon 78 godina organizovano na rijeci Savi u Gradišci. Lajić je naveo da je Božijom voljom do krsta doplivao prvi i dodao da je nagrada koju je dobio priznanje i za sve učesnike koji su hrabro plivali u hladnoj rijeci Savi.

Arhijerejski namjesnik gradiški, protojerej stavrofor Gojko Slijepčević rekao je da su u plivanju za Časni krst učestvovala 33 mladića.

Gradiška - plivanje za Časni krst (Foto: RTRS)

Pobjednik bogojavljenskog plivanja za Časni krst na rijeci Ukrini u Palačkovcima u opštini Prnjavor je dvadesettrogodišnji Aleksandar Vlajić iz Štrbaca.

"Drugi put osvajam Časni krst. Ovo je za mene velika čast, način da se očuva tradicija", rekao je Vlajić, koji je danas peti put učestvovao u bogojavljenskom plivanju.

Bogojavljenje je tradicionalno obilježeno i u Prijedoru. U rijeci Sani ove godine je zaplivalo 57 odvažnih plivača, a među njima i jedna pripadnica ljepšeg pola. Zaplivavši za Krst časni, peti put pobjedu je odnio Prijedorčanin Miroslav Drljača. Zlatnik i vijenac, poklonio je najmlađem ovogodišnjem učesniku, petogodišnjem Vidu Radakoviću.

"Dječak ima pet i po godina i poklonio sam mu ovaj zlatnik za sreću i da pliva sa nama kada bude stasao za to", dodao je Drljača.

Prijedor: Plivanje za Časni krst (Foto: SRNA)

Prvi do Časnog krsta na ušću Sane u Unu u Novom Gradu doplivao je Miloš Kovačević. Kovačević je bio jedan od 13 učesnika, a plivanje za Časni krst u Novom Gradu na Bogojavljenje organizovano je četvrti put.

"Učestvujem četvrti put, nisam očekivao da ću biti pobjednik, imao sam sreću. Ovo se ne može opisati riječima, samo se može doživjeti", istakao je Kovačević.

Novi Grad: Miloš Kovačević pobjednik u plivanju za Časni krst (Foto: SRNA)

Dvadesetpetogodišnji Zoran Vidović prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Derventi.

"Pet godina učestvujem i četvrti put osvajam Časni krst. Nešto me vuče da to činim, motivacija dolazi sama", rekao je Vidović, koji je po zanimanju bravar.

Pobjedniku je načelnik opštine Miroslav Drljača uručio zlatnik, koji je tom prilikom rekao da građani Novog Grada podržavaju manifestacije koje se organizuju u ovoj lokalnoj zajednici.

Pobjednik bogojavljenskog plivanja u Bratuncu je Davor Mlađenović.

Prošle godine je obnovljena tradicija plivanja za Časni krst i u opštini Јezero, a najbrži je bio Bojan Marić.

Za Časni krst u Brodu plivalo je 20 hrabrih učesnika, a slavio je Vlado Bačić. Takmičenje je održano na rijeci Savi, na stazi Kajak-kanu kluba "Premium". Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić čestitao je pobjedniku i zahvalio ostalim plivačima za učešće.

Brod: Plivanje za Časni krst (Foto: SRNA)

Јedanaestogodišnji Pavle Komlen doplivao je prvi do Časnog krsta u Neretvi. Komlen je bio najmlađi među petnaestak učesnika koji su odlučili da i u Mostaru ožive običaj plivanja za Časni krst na Bogojavljenje.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović, koji je osveštao vodu zajedno sa rektorom Bogoslovije "Svetog Petra Dabrobosanskog" u Foči arhimandritom Lazarom Lazarevićem i parohom blagajskim Branimirom Boravčaninom, uručio je pobjedniku zlatnik.

Mostar: Pavle Komlen prvi doplivao do Časnog krsta (Foto: SRNA)

Bogojavljensku litiju ulicama Brčkog, predvodio je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije. Za viteštvo Časnog krsta na Savi, borilo se 60 plivača. Među kojima je pobjedu odnio Draško Đurić. Ovogodišnje viteško nadmetanje na Savi u Brčkom, okupilo je nekoliko hiljada posmatrača, na izletištu Ficbajer. Prema ocjeni organizatora, sve je proteklo u najboljem redu, što je dobra uvertira i za narednu godinu.

"Ovim sam završio svoje učestvovanje na Bogojavljenskom plivanju jer, prema pravilima, sljedeće godine nemam pravo zato što sam tri puta već pobjeđivao. Ovo je poseban osjećaj, ne može se opisati riječima", istakao je Đurić.

Širom Srbije plivalo se za Časni krst. U Beogradu je dvadesetogodišnji student i trener plivanja Uroš Radulović pobjednik bogojavljenskog plivanja, koje je održano na Dunavu na Zemunskom keju u Beogradu.

"Ovo za mene nije takmičenje nego čast i privilegija", rekao je Radulović.

U tradicionalnom bogojavljenskom plivanju, koje se održano pred nekoliko hiljada Beograđana, učestvovalo je oko 300 plivača, među kojim dvije djevojke i Poljak Јakob Dubnjak koji u Beogradu boravi u okviru studentske razmjene.

Beograd: Uroš Radulović, pobjednik u plivanju za Časni krst (Foto: SRNA)

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista je na rijeci Јordan krstio Јovan Krstitelj koji je ljude krštavao, pripremajući ih tako za dolazak Mesije. 

Danas, na Bogojavljenje, vjernici se pozdravljaju pozdravom "Bog se javi-Vaistinu se javi".

Trebinje: Plivanje za Časni krst
Foto: SRNA

Trebinje: Nikola Lješković prvi doplivao do Časnog krsta
Foto: SRNA

Banjaluka: Litija i plivanje za Časni krst
Foto: RTRS

Banjaluka: Litija i plivanje za Časni krst
Foto: RTRS

Banjaluka: Litija i plivanje za Časni krst
Foto: RTRS

Višegrad: Litija prema višegradskoj ćupriji - plivanje za Časni krst
Foto: SRNA

Derventa: Bogojavljenje litija i plivanje za Časni krst
Foto: SRNA

Derventa: Zoran Vidović prvi do Časnog krsta
Foto: SRNA

Mostar: Plivanje za časni krst
Foto: SRNA

Mostar: Pavle Komlen pobjednik u plivanju za Časnog krsta
Foto: SRNA

Kotor Varoš: Plivanje za časni krst
Foto: RTRS

Kotor Varoš: Bojan Maksimović pobjednik u plivanju za Časni krst
Foto: SRNA

Višegrad: Plivanje za časni krst
Foto: SRNA

Višegrad: Marko Milanović pobjednik u plivanju za Časni krst
Foto: SRNA

Novi Grad: Miloš Kovačević pobjednik u plivanju za Časni krst
Foto: SRNA

Novi Grad: Bogojavljenska litija
Foto: SRNA

Banjaluka: Plivanje za časni krst
Foto: RTRS

Banjaluka: Plivanje za časni krst
Foto: RTRS

Istočno Sarajevo: Plivanje za Časni krst
Foto: SRNA

Istočno Sarajevo: Pobjednik Gradimir Miladinović u plivanju za Časni krst
Foto: SRNA

Banjaluka: Mirko Ivanković pobjednik u plivanju za Časni krst
Foto: SRNA

Zvornik: Plivanje za Časni krst
Foto: SRNA

Zvornik: Siniša Mišić, pobjednik u plivanju za Časni krst
Foto: RTRS

Beograd: Plivanje za Časni krst
Foto: SRNA

Prijedor: Danijel Drljača pobjednik u plivanju za Časni krst
Foto: SRNA

Teslić: Plivanje za časni krst
Foto: SRNA

Teslić: Vinko Petrović pobjednik u plivanju za Časni krst
Foto: SRNA

Litija
Foto: RTRS

Banja Luka
Foto: RTRS

Gradiška: Plivanje za Časni krst
Foto: RTRS

Banja Luka: Plivanje za Časni krst
Foto: Facebook

Prnjavor - plivanje za Časni krst
Foto: SRNA